Presupusul spion de nivel înalt extras de Statele Unite din Rusia în 2017, de teamă pentru viaţa sa, ar fi fostul oficial al Kremlinului Oleg Smolenkov, transmite EFE, citată de Agerpres.
După cum au informat luni CNN şi The New York Times, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi-a retras agentul de top din Rusia în 2017, la câteva luni de la sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, considerând că securitatea acestuia ar fi putut fi compromisă.
Informatorul în cauză ar fi Oleg Smolenkov, care lucra la Administraţia prezidenţială rusă de mai mulţi ani şi care, în iunie 2017, a fugit brusc din ţară cu toată familia, a notat canalul Telegram Besposchiadni Piarschik.
Potrivit portalului rus Daily Storm, Smolenkov a plecat în vacanţă împreună cu soţia şi cei trei copii ai lor în Muntenegru, de unde i s-a pierdut urma.
Ca urmare a dispariţiei oficialului, autorităţile ruse au deschis în septembrie 2017 un caz penal de omor.
Ulterior, anchetatorii şi agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia au putut stabili că presupusele victime „sunt în viaţă şi se află într-o altă ţară”, a semnalat marţi ziarul Kommersant.
Publicaţia scrie totodată că, în iunie 2018, un bărbat numit Oleg Smolenkov a achiziţionat împreună cu Antonina Smolenkova o reşedinţă de 760 metri pătraţi în localitatea Stafford (Virginia, SUA), pentru suma de 925.000 de dolari.
Potrivit presei ruse, soţia oficialului rus se numeşte exact Antonina, fiind vorba de o altă fostă angajată a Administraţiei prezidenţiale ruse.
Kremlinul a negat totuşi marţi că Smolenkov a fost angajatul său. „Niciodată nu a lucrat aici”, a spus pentru agenţia Interfax purtătorul de cuvânt al instituţiei, Elena Krilova.
Conform unor surse consultate de Kommersant, presupusul agent, care ar avea circa 45 de ani, cu mare dificultate a putut gestiona informaţii sensibile. În acelaşi timp, alte surse ale publicaţiei au declarat că Smolenkov a intrat în cercul de încredere al lui Iuri Uşakov, actual consilier al lui Putin pentru Probleme Internaţionale, cu care s-a intersectat la ambasada din Washington pe vremea când Uşakov era şeful misiunii.
O sursă a statului american a confirmat totuşi pentru Kommersant că bărbatul descris de CNN este într-adevăr Oleg Smolenkov.
Potrivit presei din SUA, Washingtonul l-ar fi recrutat pe informator în urmă cu mai mulţi ani, pe când lucra la ambasada rusă din Statele Unite, dar, odată cu trecerea timpului, ar fi ajuns să ocupe o poziţie influentă, cu acces frecvent la preşedintele rus, Vladimir Putin.
Potrivit surselor consultate de CNN, rangul spionului a permis furnizarea de către acesta pentru CIA inclusiv a unor imagini cu documente de pe biroul lui Putin.
Cu toate acestea, CIA a început să se îngrijoreze de securitatea acestuia după ce Kremlinul se presupune că a încercat să intervină în alegerile din 2016 pentru Casa Albă în favoarea lui Donald Trump. Agentul, care iniţial nu a dorit să părăsească Rusia, a acceptat într-un final în 2017 să plece din ţară sub protecţia SUA.
Unele surse dau ca motiv al retragerii informatorului o posibilă expunere după interesul pe care îl genera în unele medii de comunicare originea informaţiilor din zona serviciilor privind alegerile din 2016.