„Diva” sau „Țarina popului rusesc”, cum este supranumită, Alla Pugaciova este indiscutabil cea mai mare vedetă a muzicii din Rusia, de mai bine de 40 de ani. 

Este ca și când Corina Chiriac sau Angela Similea ar fi fost adulate în anii 80 de aproape 300 de milioane de oameni și ar fi rămas și astăzi cu o forță uriașă a imaginii lor.

Alla Pugaciova a supraviețuit prăbușirii URSS și schimbărilor următoarelor trei decade, reinventându-se constant și rămânând relevantă în conștiința publicului rus.

Din Moscova în Novosibirsk, dar și la Minsk sau Tbilisi, indiferent de vârstă sau de versuri, Alla Pugaciova este artistă a poporului rus, un om devenit, practic, patrimoniul unui spațiu cultural. 

Practic, Pugaciova a reușit exact ceea ce, pe plan politic și economic, Vladimir Putin deplânge că Rusia nu a reușit: să-și păstreze puterea, influența și atracția, după ce Uniunea Sovietică s-a dezmembrat.

Cum Vladimir Putin apelează constant în ultimele săptămâni la nostalgia marelui URSS, o negare din partea „Țarinei” sufletului rus ar fi catastrofală. Și totul este pe muchie de cuțit.

O lovitură de imagine uriașă, pe care regimul Putin încearcă să o amâne: misterul plecării din țară a Allei Pugaciova, cel mai mare star sovietic 
Alla Pugaciova și soțul Maxim Galkin la premiera filmului „Solnechny Udar” în Moscova, 2014 | Foto: Shutterstock
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Soțul ei: „Nu războiului!”

Vestea plecării ei a fost descrisă de presa rusă ca având „efectul unei bombe care a explodat”. Deși nu a explicat motivele plecării, superstarul a ales să se părăsească țara, pentru o destinație necunoscută, imediat după ce Rusia a atacat Ucraina. 

Cele mai multe voci din presa rusă spun că ar fi în Israel, unde își petrecea adesea vacanțele, dar sunt aduse în discuție și Cipru, și Letonia.

Chiar dacă Pugaciova nu a vorbit public despre război, soțul ei, comediantul Maxim Galkin, a făcut-o. Chiar în prima zi a invaziei, Galkin a publicat pe Instagram un pătrat negru, însoțit de cuvintele: „De dimineață sunt în legătură cu rudele și prietenii din Ucraina! Nu pot să pun în cuvinte cum mă simt! Cum este posibil așa ceva! Nu există nicio justificare pentru război! Нет войне! (Nu războiului, n.r.)”. 

La patru zile de la această postare, pe 28 februarie, cuplul Pugaciova – Galkin, și cei doi copii ai lor, au plecat din Rusia. 

O lovitură de imagine uriașă, pe care regimul Putin încearcă să o amâne: misterul plecării din țară a Allei Pugaciova, cel mai mare star sovietic 
Alla Pugaciova, pe scenă, în 1976 | Foto: Hepta
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

Anul când s-a anulat Festivalul Florilor Galbene

Presa rusă nu a aflat de plecarea starului decât după o săptămână, dintr-o întâmplare. Alla Pugaciova n-a mai făcut ceea ce făcea de peste 50 de ani. Atunci publicul a știut. 

La 16 ani, Alla Pugaciova și-a creat propria sărbătoare: în fiecare început de primăvară, mergea și culegea flori galbene și le împărțea prin Moscova tuturor celor pe care îi vedea necăjiți. 

Ceea ce a început ca o joacă de adolescență s-a transformat într-o tradiție. Astfel că, în fiecare primă zi de duminică a primăverii, celebra cântăreață organiza Festivalul Florilor Galbene, unde își invita prietenii și familia. La final, striga cu bucurie: „Primesc primăvara!”. 

La vârsta de 72 de ani, Alla ar fi sărbătorit pentru a 56-a oară venirea anotimpului cald.

Dar anul acesta, Alla Pugaciova n-a petrecut. Pe 6 martie – prima duminică a primăverii – în locul invitației la festival, au apărut zvonurile că Alla a părăsit Rusia. Sute de mesaje din partea fanilor săi au invadat rețelele sociale. Unii dintre ei chiar i-au sunat pe prietenii cântăreței pentru a afla adevărul. 

Mulți oameni s-au strâns la castelul ei din satul Griaz din apropierea capitalei ruse, însă au fost întâmpinați de portar cu un bilețel. „Alla Borisovna mi-a cerut să vă transmit tuturor sănătate și bunăstare”, a spus bărbatul și apoi le-a citit: „Vă împuternicesc pe voi să rezolvați primăvara. Vă mulțumesc, dragii mei fani”.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
O lovitură de imagine uriașă, pe care regimul Putin încearcă să o amâne: misterul plecării din țară a Allei Pugaciova, cel mai mare star sovietic 
Alla Pugaciova în timpul filmării emisiunii de Anul Nou pe Channel One, în 2016 | Foto: Hepta

„Mă voi întoarce”

Prima reacție a Allei a venit abia pe 10 martie, când a publicat pe contul de Instagram un video, pentru a-i răspunde unui preot care menționa plecarea sa din țară.

„Trăim într-o himeră satanică, prieteni. N-ați auzit, nu știți? N-ați simțit în aer? Pugaciova a părăsit Rusia pentru totdeauna. Doamne, cum am așteptat momentul ăsta”, a zis preotul în timpul liturghiei conform clipului video postat de vedetă. 

„Te bucuri prematur, Andriușa. Vacanțele, concediile și tratamentul nu sunt considerate emigrare. Mă voi întoarce, o s-o rezolvăm, o să vin la biserica ta, mă voi ruga pentru tine, blasfematorule”, i-a răspuns cântăreața, lăsând să se înțeleagă că nu se află în exil, ci într-un moment de repaus, probabil justificat medical. 

De atunci, n-a mai spus nimic. Absența sa ei a fost criticată dur de ruși pe rețelele sociale. Potrivit presei, unii cetățeni ar fi solicitat deja autorităților să nu le permită celor care au fugit din țară să se mai întoarcă acasă, emblema muzicii din Rusia fiind vizată de aceste solicitări. Numai că zeci și zeci de milioane de oameni tac în privința vedetei, încă confuzi, iar Kremlinul știe acest lucru.

„Alla Pugaciova? Asta înseamnă ceva. Incredibil. Lucrurile trebuie să meargă foarte rău. Această «operațiune specială» nu are un efect bun”, comenta un utilizator de Twitter la vestea că alături de Alla au părăsit Rusia și alte celebrități, precum actorul Semion Slepakov, cântărețul Valeri Leontiev și prezentatorul TV Ivan Urgant.

Artista poporului rus, decorată cu Ordinul de Merit pentru Patrie, e însă unică între toți aceștia.  

O lovitură de imagine uriașă, pe care regimul Putin încearcă să o amâne: misterul plecării din țară a Allei Pugaciova, cel mai mare star sovietic 
Vedere printată în Ucraina cu Alla Pugaciova în filmul „Zhenshchina, kotoraya poyot” (Femeia care cântă) | Foto: Shutterstock

Alla Pugaciova, cea mai mare stea din Rusia

Valul de emoție din rândul societății ruse este firesc. Alla Pugaciova este cea mai cunoscută artistă sovietică. A urcat pe scene internaționale, a cântat pe mai multe voci și în mai multe limbi, de la rusă și engleză la ebraică, franceză și ucraineană. În 50 de ani a strâns în repertoriul său peste 500 de melodii. Alla este nemuritoare. Și continuă să cânte pentru toate generațiile. 

Chiar și pe Spotify, aplicația de muzică a generației Z, are peste 280.000 de ascultători lunar. 

Alla a debutat în 1965, cu melodia rock „Robot”, însă a cunoscut cu adevărat succesul marilor scene începând cu 1975. Atunci a câștigat marele premiu la Festivalul Orfeul de Aur din Bulgaria, cu melodia „Arlekino”, care a devenit primul ei hit în URSS. I-au urmat multe alte șlagăre pe care au dansat părinții și bunicii noștri, ca „Millions of Scarlet Roses”, „Pozovi menya s soboy” („Ia-mă cu tine”) și „Tri schastlivykh dnya” („Trei zile fericite”). 

Corina Chiriac, pe aceeași scenă cu Pugaciova

Aflată pe aceeași scenă cu Alla Pugaciova, la festivalul internațional Orfeul de Aur, în Bulgaria, artista Corina Chiriac își amintește ziua care avea să o propulseze pe Pugaciova într-o carieră nemuritoare.  

„La începutul anilor 70 am participat, în calitate de concurentă, la festivalul internațional Orfeul de Aur, în Bulgaria, unde am văzut-o prima și ultima oară pe Pugaciova interpretând cântecul Arlekino. La acel festival Alla Pugaciova a obținut trofeul pe merit, deoarece nu doar a cântat, ci a și jucat pentru public rolul unui arlechin, adică un bufon care râde chiar dacă-i vine să plângă. Revăzând cu ochii minții seara de gală din Bulgaria, aș compara-o pe Alla cu Bette Midler, una din artistele mele preferate”, rememorează Corina Chiriac pentru Libertatea. 

A revoluționat pop-ul sovietic

Muzica ei a schimbat rolul curentului pop în societatea rusă. A fost prima cântăreață pop care a lăsat în urmă textele despre construirea comunismului în Siberia și reinterpretarea poveștii Cenușăresei. În timp, a abordat teme ale prezentului, a cântat despre poveștile ei de iubire, despre despărțiri, despre cum a rămas o mamă singură. 

A abordat în versurile ei tabuurile societății sovietice de la acea vreme, oglindind revoluția sexuală care avea loc în Occident în acei ani, scrie openDemocracy, o platformă media britanică de analiză a problemelor sociale și politice.

La mijlocul anilor 70, Pugaciova era deja un simbol național. Și fiecare femeie sau adolescentă simțea că Alla cântă special pentru ea. Locul ei în istoria muzicală pop sovietică a fost fără egal și asta se reflecta și în concertele pe care le dădea. De fiecare dată reușea să facă show-uri memorabile, cu ritmuri vii și povești de iubire dramatice. Iar un bilet la unul dintre concertele ei era echivalentul unui borcan cu caviar ori a unei perechi de jeansi autentici, din America, mai notează openDemocracy, într-un portret pe care i l-a făcut jurnalistul și autorul rus Mikhail Loginov în 2011. 

Din perioada sovietică, a rămas o anecdotă care arată măsura popularității artistei: „În 2030, un profesor își întreabă studentul: Cine a fost Leonid Brejnev? Iar acesta răspunde: A fost un mic birocrat din epoca Allei Pugaciova”.

O lovitură de imagine uriașă, pe care regimul Putin încearcă să o amâne: misterul plecării din țară a Allei Pugaciova, cel mai mare star sovietic 
Pugaciova a fost comparată de americani cu Tina Turner

A cucerit publicul american, în 1988

La finalul anilor 70, Alla Pugaciova a fost nelipsită de la festivalurile de muzică din Europa. Iar în 1988 a avut loc primul ei turneu american. O stea sovietică a reușit să uimească publicul american, după cum nota și „The New York Times”.

„Alla Pugaciova este o femeie cu multe voci – triluri pop delicate, o voce mezzo soprano rock clară, murmure și suspine de cabaret dramatice. Un superstar pop din Uniunea Sovietică, care ar fi vândut 150 de milioane de discuri, doamna Pugaciova și-a încheiat primul turneu american cu un concert sold-out la Carnegie Hall, joi noaptea, oferind o privire fascinantă asupra muzicii pop mainstream sovietice”, scria publicația americană pe 25 septembrie 1988.

Zece ani mai târziu, același ziar o numea pe Alla Pugaciova „Tina Turner a Moscovei, cu aer de Edith Piaf”.

În 1991, președintele Mihail Gorbaciov a numit-o Artistă Națională a URSS, iar în 2009, președintele Dmitri Medvedev i-a oferit medalia Ordinul de Merit pentru Patrie. 

Cântăreața a vândut 250 de milioane de discuri, doar până în 1997. În același an, a reprezentat Rusia la Eurovision, la Dublin, cu piesa „Primadonna” – care i-a adus și alintul omonim ulterior. Nu a câștigat concursul, Rusia s-a clasat pe locul 15 în anul în care trofeul l-a adjudecat trupa britanică „Katrina and the Waves”. Dar după acest moment, s-a lansat și în alte activități care nu erau conexe muzicii: și-a lansat o linie vestimentară și un parfum și a creat o colecție de pantofi. 

O lovitură de imagine uriașă, pe care regimul Putin încearcă să o amâne: misterul plecării din țară a Allei Pugaciova, cel mai mare star sovietic 
Alla Pugaciova în Belarus, pe 25 iulie 2001, alături de președintele Alexander Lukashenko (stânga), Vladimir Putin și președintele ucrainean Leonid Kuchma (dreapta) la a 10-a ediție a festivalului de muzică „Slavic Bazaar”. | Foto: Agenția TASS

S-a implicat într-un singur partid politic

Alla Pugaciova și-a extins orizonturile dincolo de lumea mondenă și muzicală. Este o personalitate care influențează opinia publică: în sondajele în care oamenii erau întrebați cine face parte din elita rusească, Alla Pugaciova apărea pe locul doi sau trei, după Putin și Medvedev, în 2011.

În același an, s-a alăturat partidului Cauza Dreaptă, când oligarhul Mihail Prohorov a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale împotriva lui Vladimir Putin. „Toată viața am reușit să evit să devin membru de partid”, spunea Alla, cu aluzie și la Partidul Comunist, însă cauza lui Mihail Prohorov a convins-o să se implice mai activ în politică.

Spre deosebire de alte vedete care se implicau în politica rusă cu un rol mai degrabă decorativ, contribuția Allei Pugaciova la campania lui Prohorov a fost monumentală, scrie openDemocracy

Când Alla a auzit că există o conspirație a Kremlinului împotriva lui Prohorov, a strigat apăsat, în timpul unei conferințe: „Vladislav Surkov (adjunct al șefului Administrației Prezidențiale, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, n.r.) și-a pierdut mințile!”. O astfel de remarcă, chiar și în Rusia anului 2011, a fost mai degrabă un act de curaj, și nu o tentativă de a-și spori popularitatea, notează jurnalistul rus. 

Dar sprijinul artistei pentru Prohorov nu a însemnat o abandonare a simpatiei pe care o nutrea de mult pentru Vladimir Putin. „Îl iubesc pe Putin. Și Prohorov îl iubește pe Putin”, spunea ea.

Ce a făcut în 2014

Eforturile ei de a-l ajuta pe Prohorov nu s-au soldat însă cu victoria. Candidatul Cauzei Drepte a ieșit pe locul trei, cu 7,94% din voturi. După alegeri, în vara anului 2012, oligarhul a fondat partidul Platforma Civică, iar Alla l-a urmat. Cântăreața a părăsit politica în 2015, când Platforma Civică a devenit un partid pro-Putin, sub o nouă conducere.  

După acest episod, Alla Pugaciova nu s-a mai implicat în viața politică a Rusiei și nici nu a vorbit despre războiul purtat de Rusia în Donbas și anexarea Crimeei. 

În 2014, totuși, Pugaciova a lansat melodia „Ei ne bat, noi zburăm” (Нас бьют, мы – летаем) interpretată ca fiind o expresie a opoziției în fața intervenției Rusiei în Ucraina, prin anexarea Crimeei. Însă melodiile ei au transmis mai mereu mesaje subliminale, în spatele versurilor deseori despre iubire.

În martie 2014, Pugaciova i-a trimis o scrisoare președintelui Vladimir Putin și tuturor instituțiilor de conducere ruse, pentru a protesta față de persecuțiile la care era supus interpretul Andrei Makarevici, un bun prieten al artistei. Acesta se manifestase public împotriva anexării și a războiului din Donbas și i-au fost anulate o serie de concerte, s-a propus retragerea tuturor premiilor câștigate și a fost numit de presa Kremlinului „trădător”.

Acum Alla Pugaciova și-a primit din partea presei de la Kremlin eticheta de „trădătoare”. Chiar dacă nimeni nu știe încă de ce a plecat din țară Alla Pugaciova, pericolul a rămas uriaș, pentru că el nu vine din destinația artistei, ci din masa uriașă de simpatie de care ea se bucură. Vladimir Putin, scriu puținele publicații independente din Rusia, încearcă din răsputeri să împiedice o ieșire publică împotriva războiului a „Țarinei”. Marea Rusie fără Alla Pugaciova ar fi o țară mută. 

Foto: Profimedia
Editor: Iulia Roșu

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
FANATIK.RO
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI