„Suntem la curent cu relatările privind atacurile asupra USS Carney şi asupra navelor comerciale din Marea Roşie şi vom furniza informaţii pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a anunțat Pentagonul, citat de Associated Press.
Carney este un distrugător din clasa Arleigh Burke.
Tot duminică, agenţia de securitate maritimă britanică (UKMTO) a anunțat că a primit informații privind un atac cu drone în strâmtoarea Bab al-Mandab din Marea Roșie.
Anterior, UKMTO a raportat activități cu drone care proveneau din Yemen, precum și o posibilă explozie, și a cerut navelor aflate în zonă să fie prudente.
Gruparea rebelilor Houthi spune că a atacat două nave israeliene
Un purtător de cuvânt al grupării Houthi, generalul Yahya Saree, a revendicat atacurile, dar a spus că gruparea a țintit două nave legate de Israel, nu o navă a Marinei SUA. El a adăugat că cele două nave, Unity Explorer și Number Nine, au fost vizate după ce au respins avertismentele marinei grupului.
Acesta a spus că prima navă a fost lovită de o rachetă, iar a doua de o dronă în timp ce se afla în strâmtoarea Bab el-Mandeb, care leagă Marea Roșie de Golful Aden.
Saree nu a menționat că vreo navă de război americană a fost implicată în atac. El a spus că atacurile vor continua atâta timp cât Israelul va continua războiul cu Hamas în Fâșia Gaza.
O serie de atacuri au fost raportate în apele din Orientul Mijlociu de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas, pe 7 octombrie.
Luna trecută, o navă cargo, sub pavilion Bahamas și legată de Israel, a fost capturată de militanții Houthi în Yemen. La bordul navei, se afla și un român de 29 de ani, electrician.
Gruparea Houthi e formată din rebelii din Yemen care doresc separarea de Yemen. Ei sunt sprijiniți de Iran și gruparea șiită Hezbollah din Liban, și controlează cea mai mare parte a coastei Yemenului la Marea Roșie.