„Data cea mai probabilă a unui atac a fost mereu imediat după 20 februarie. Așteptăm să vedem ce vor face forțele militare ruse atunci”, a declarat pentru Politico Michael Kofman, expert la CNA (Center for Naval Analyses), un think tank de cercetare și analiză militară finanțat de guvernul SUA.
Data de 16 a fost înaintată de SUA ca zi posibilă de invadare a Ucrainei de către armata rusă și comunicată aliaților, la numai o zi după ce președintele Joe Biden a avertizat liderii europeni că un atac e posibil „în câteva zile”.
Analiștii spun că asta a distras atenția de la momentul cu adevărat periculos pentru escaladarea situației de la granița Ucrainei: 20 februarie, când exercițiile militare comune Rusia-Belarus se încheie. După această dată, liderii de la Kremlin și Minsk au promis că trupele „se vor întoarce acasă”.
„Trebuie să vedem dacă se țin de cuvânt sau nu. Acela va fi momentul adevărului”, a spus Kofman. Expertul punctează că este de o importanță vitală ca retragerea să fie urmărită de observatori, care să confirme că forțele ruse s-au întors la bazele lor și nu au fost relocate în alte puncte de la granița cu Ucraina, de unde ar putea ataca în orice moment, dacă Putin dă ordinul: „Ce vor face trupele după data de 20 ne va arăta care este intenția reală a lui Putin”.
Un motiv pentru care Kremlinul ar putea planifica invazia Ucrainei chiar pe 20 februarie, scrie Politico, este că atunci se încheie nu doar Jocurile Olimpice și exercițiile militare cu Belarus, ci și Conferința de securitate de la Munchen, un eveniment de importanță majoră, la care participă vicepreședintele american Kamala Harris, secretarul de stat Anthony Blinken și președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
Lansarea unei ofensive în timp ce numărul 2 din administrația americană se află în Europa, iar președintele ucrainean e plecat din țară „ar fi umilința supremă servită Occidentului”, spun analiștii, „exact genul de trolling politic practicat de Putin”.
La Conferința de securitate de la Munchen, pentru prima oară în mulți ani, nu participă niciun oficial rus. Anunțul a fost făcut, săptămâna trecută, de purtătorul de cuvând al Ministerului rus de Externe, care a invocat „motive diverse”, fără a le menționa.
Foto: EPA
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!