Cu secții la zeci de kilometri distanță una de alta, în trei orașe din județ, spitalul are 1.538 de paturi.
Una dintre cele mai grave situaţii este la Secția Exterioară Săveni a SJU, unde secția de Pediatrie a fost închisă după unul dintre medici s-a pensionat, iar cel de-al doilea a intrat în concediu de creștere al copilului.
„Momentan activitatea este suspendată la secția exterioară de Pediatrie Săveni pe o perioadă de 30 de zile. Noi facem toate eforturile să redeschidem acea secție pentru pacienții care se adresează acolo. De aceea și suspendarea se face doar pe 30 de zile, pentru că noi continuăm să căutăm un specialist care să meargă acolo”, a declarat Doina Caba, managerul SJU „Mavromati” pentru presa locală.
Din cauza lipsei de medici și a suspendării activității, asistenții și infirmierii au fost redistribuiţi pe alte secții ale spitalului, majoritatea dintre ei fiind trimiși la Botoșani.
Criză de medici pediatri nu este doar la Săveni, ci şi la Botoşani, iar din acest motiv municipiul nu poate ajuta secţia din judeţ.
„Avem medici în prag de pensionare, cea mai mare pondere fiind la Pediatrie. Tocmai de aceea este foarte greu să detașăm de la județean la Săveni, pentru că cinci dintre cei 11 medici pediatri sunt în prag de pensionare. Alți trei mai au unul sau doi ani până la pensionare”, a mai spus managerul Doina Caba.
Medicii sunt nevoiți să facă naveta cel puțin 100 de kilometri zilnic
La Săveni, în prezent sunt cinci medici care asigură camera de gardă, aceştia abia reuşesc să facă faţă numărului mare de pacienți.
Doi dintre aceştia sunt medici angajați, iar ceilalți trei sunt pensionari. Cei doi angajaţi au avut deja peste 600 de pacienți internați în această perioadă.
Aceștia sunt nevoiți să facă naveta cel puțin 100 de kilometri zilnic, fie de la Botoșani, fie de la Dorohoi.
„S-au scos posturi la concurs pentru camera de gardă, pentru medicină internă, iar la Pediatrie a fost sistată activitatea. Adresabilitatea copiilor era destul de mare, mai ales pentru spitalizarea de zi și atunci ne confruntăm cu părinți nemulțumiți de faptul că trebuie dirijați, indiferent de patologie, către spitalul din Botoșani. Uneori este foarte dificil să îi facem pe părinți să înțeleagă că nu este medic pediatru. Cazurile mai grave le trimitem cu ambulanța, dar celelalte în regim propriu de deplasare”, a precizat medicul Anca Șărban, medic specialist de medicină internă în cadrul Secției Săveni.
Medicii care lucrează în secția Săveni spun că pandemia, a fost într-un fel „de ajutor” în această perioadă.
„Eu sunt pensionară și suntem doi medici care deservim și secția și ambulatoriul. Avem noroc că în perioada asta, post-Covid, lumea încă are rețineri să vină la spital și așa facem față la numărul de prezentări. Dar la Pediatrie este o reală problemă. Acum a început școala. Sunt atâtea școli, licee în zonă. Nu este niciun pediatru în zona Săveni. Deservim o populație de peste 40.000 de oameni. Noi, ca interniști, nu îi putem interna sau trata pe copii. Noi sperăm să se rezolve această situație, pentru că este o problemă”, a spus medicul primar Vera Andronic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro