În localitatea aflată la 960 m altitudine, în Munții Poiana Ruscă, alegerile sunt un motiv de speranță. De ani de zile, localnicii speră ca un candidat să-i viziteze și să le promită că le va face un drum spre civilizație. N-au nici curent electric, dar vor să-și facă datoria de cetățeni.
Încă de dimineață, din cele patru sate răsfirați, oamenii au plecat spre centrul comunei, pentru a vota. Cei mai mulți dintre ei sunt bătrâni și au avut de străbătut și zece kilometri prin sălbăticia muntelui, dar nu s-au dat bătuți.
„Avem noroc că vremea este bună, e soare și frumos. Oamenii vin la vot, vin ca de fiecare dată cu speranță. Avem 107 alegători din toate satele care alcătuiesc comuna Bătrâna. Încă de dimineață am văzut multă lume pe aici, e un bun prilej să mai schimbăm o vorbă”, a spus Radu Herciu, primarul comunei Bătrâna.
Oamenii din Bătrâna merg zece kilometri pe jos pentru vot, deși n-au văzut la față vreun senator sau deputat
Pentru acești oameni, timpul a stat în loc. Spun că n-au văzut în viața lor un parlamentar la față. În trei din cele patru sate ale aşezării, Piatra, Răchiţaua, Bătrâna şi Faţa Roşie mai trăiesc doar oameni bătrâni şi plini de griji. Numărul lor scade de la un an la altul. Cei mai mulți dintre pădureni trăiesc ca la începuturi, la lumina felinarului, și își povestesc amarul la gura sobei. Chiar și în aceste condiții, nu uită despre politică.
„Ar fi bine dacă ne-ar asculta și pe noi politicienii ăștia. Nu ne ascultă, își zic: lasă-i pe ăia acolo, dă-le pace! Nu au nevoie ei de noi și de votul nostru. Locuitori nu mai sunt, sunt cătune răsfirate în care mai găsi câte o casă. Nu ai nici cu cine face politică. Mai vorbesc cu baba mea. Nici oameni nu vin la noi, că drumul de la Dobra și până aici e foarte greu. Au tot promis că ne fac și nouă drum și au mințit de fiecare dată”, a mărturisit Zamfir Moldovan (65 de ani) din satul Răchițaua.
Ultimul tânăr al comunei, pe picior de plecare
Alin Achim are 19 ani și în viitorul apropiat va pleca din cătunul de munte la oraș. Mărturisește că viața-i grea, iar din agricultură se câștigă mult prea puțin.
„Dacă astăzi ar veni un politician aici și ar vrea să mă convingă să rămân, i-aș cere curent electric, ajutor pentru noi cei care ne întreținem din agricultură și să ne arate atenție. I-aș mai cere un drum, să ne facă și nouă un drum”, a precizat Alin, cel mai tânăr locuitor al comunei.
Zonă pitorească, ruptă de civilizație
Înconjurată de păduri şi separată de restul satelor prin văi adânci, comuna Bătrâna se află chiar la graniţa judeţului Hunedoara cu Timiş. Numele i-a fost dat de o veche legendă. Se spune că un bătrân vânător a fost prins braconând prin munţi, iar „jăndarmii” l-au lăsat nepedepsit după ce băştinaşul le-a despărţit, în minte, Transilvania de Banat, fără să treacă vreun curs de apă. Mulţumiţi pentru că au o „hartă” a zonei, „jăndarmii” i-au spus vânătorului: „Acum poţi să te duci la bătrâna ta” şi satul aşa s-a numit de atunci.
Legătura cu lumea a puţinilor oameni care au mai rămas acolo se face pe jos, cu căruţa sau, dacă timpul este bun, cu autoturismul de teren, pe un drum forestier desfundat cu rang de drum județean.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro