Dacă invazia va avea loc, frontul de est ar putea fi un punct de start, pentru că rebelii pro-ruși ar deschide cu ușurință drumul pentru trupele Moscovei.
Maria, o tânără în vârstă de 26 de ani, care activează ca soldat, încearcă să nu-și facă griji pentru toate acestea. Face parte din brigada 56 de infanterie a Ucrainei și stă în tranșee, înarmată cu un Kalashnikov și având o manichiură perfectă.
„Încerc să evit politica și să nu mă uit la televizor, încerc să nu fiu prea îngrijorată. Dar suntem pregătiți. Ne-am antrenat foarte mult. Înțeleg că nu va fi ca un exercițiu de antrenament, va fi greu pentru toată lumea. Dar avem moralul ridicat”, spune ea pentru BBC.
Doi dintre frații ei au fost membri ai gărzii naționale a Ucrainei. Fratele cel mic va face parte din prima linie, ca trăgător de tancuri, iar acasă, părinții pensionari au grijă de fiul în vârstă de patru ani al Mariei. „A fost foarte greu să-l părăsesc”, spune tânăra .
„Dar de când aveam 6 ani visul meu a fost să mă înrolez în armată. Nu credeam că voi ajunge în prima linie, dar nu regret că sunt aici”, continuă Maria, care trece printr-un labirint de tuneluri până la casa ei de aici, o construcție aflată sub pământ, care are pe pereți desene viu colorate primite de la elevi și care le țin moralul sus soldaților.
„Nu cred că vor veni rușii. Eu cred ce văd și ce aud. De fapt, aici este mai liniște acum decât luna trecută. Acesta este doar un război informațional”, spune o asistentă socială din est, sub protecția anonimatului.
„Cât poate dura suferința noastră?”
Alți civili se tem de felul în care va evolua situația din regiune.
„De fiecare dată când aud un zgomot inima îmi bate cu putere”, declară Ludmilla Momot, o femeie în vârstă de 64 de ani, a cărei casă din satul Nevilske, a fost distrusă în noiembrie anul trecut de bombardamentele separatiste.
„Este o rană care va dura pentru tot restul vieții mele”, spune printre lacrimi femeia întoarsă la fosta ei locuință.
„A trebuit să mă târăsc peste dărâmături, în cămașă de noapte. Aveam picioarele pline de sânge. Este al optulea an de război, cât poate dura suferința noastră?”, adaugă ea.
Întrebată de corespondentul BBC dacă ar avea un mesaj pentru președintele rus Vladimir Putin, femeia cere încheierea ostilităților.
Faceți pace. Ajungeți la o înțelegere. Sunteți cu toții adulți, oameni educați. Faceți pace pentru ca oamenii să trăiască liber, fără lacrimi și suferință.
Ludmilla Momot:
În acest moment însă, intențiile liderului rus rămân neclare, după ce peste 100.000 de soldați ruși au fost comasați de-a lungul graniței cu Ucraina.
Un scenariu posibil, notează BBC, este o incursiune limitată, cu forțe trimise doar în estul Ucrainei. În această situație, Kremlinul ar încerca probabil să-i protejeze pe cei care au pașapoarte rusești în teritoriul separatist.
Trupele ucrainene insistă că, dacă vor veni rușii, nu va fi la fel de ușor ca în 2014, atunci când a fost anexată peninsula Crimeea.
„Suntem mai bine pregătiți de data aceasta. Mă îndoiesc că rușii vor invada. Vor să creeze panică și să o folosească ca pârghie”, a spus Alyona, un soldat staționat în est.
Președintele american Joe Biden a avertizat în legătură cu posibilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie. În acest context, îngrijorarea la nivel internațional este în creștere, în contradicție cu abordarea surprinzător de calmă a autorităților ucrainene. Unii analiști cred că este pur și simplu vorba despre faptul că ucrainenii s-au obișnuit cu ideea conflictului, care a devenit parte a existenței lor zilnice, scrie New York Times.
Foto: EPA