„În prima noapte de după invazie, Europa a importat din Rusia petrol în valoare de 760 de milioane de euro și gaze în valoare de 400 de milioane”, observă ziaristul Doru Bușcu în editorialul său din „Cațavencii”.
Intitulat „Putin la Galați”, articolul trece în revistă câteva din momentele de debut ale acestui război, în care „au fost protejați banii în dauna vieților”.
Nu doar statele, ci și marile companii, care au ajuns la fel de puternice, nu suportă dezechilibrul bugetelor și balanțelor contabile, explică ziaristul. Așa că, până a devenit evident abuzul criminal al forțelor lui Putin, multinaționalele au încercat să păstreze și profitul și etica.
Ne putem apăra singuri măcar câteva zile?
Ziaristul pune întrebări și cu privire la o posibilă agresiune a Rusiei împotriva României. „Garanțiile care vin din Occident, oricât de bine ar suna, trebuie privite cu recunoștință, dar și cu realism. E extraordinar că suntem în NATO și în parteneriat cu SUA, dar ce-ar fi să ne pregătim să rezistăm singuri măcar o săptămână în loc de alea 12 ore pe care ni le garantează simulările experților militari? Ce-ar fi să ne pregătim să luptăm pe cont propriu până vine cavaleria?”.
„Trupe paramilitare, formate din voluntari, antrenate de veterani din teatrele de operațiuni sau de experți NATO, ar putea acoperi exact deficitul de forță umană. Apoi, dacă armata și Guvernul României n-ar mai respinge cu înverșunare producția UAV-urilor proiectate și construite ieftin de companiile aerospațiale românești, tancurile lui Putin ar avea de înfruntat câteva mii de drone letale”, e una dintre soluțiile despre care discută jurnalistul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro