„Pe baza dovezilor strânse de comisie, aceasta a concluzionat că au fost comise crime de război în Ucraina”, a transmis șeful comisiei de anchetă către Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.
Comisia a fost înființată în luna mai pentru a investiga acuzațiile de crime de război, iar până acum anchetatorii s-au concentrat pe zonele Kiev, Harkov, Sumî și Cernihiv.
„Am fost șocați de numărul mare de execuții din zonele pe care le-am vizitat. În prezent, comisia investighează astfel de decese în 16 orașe și așezări”, a declarat Erik Mose, președintele comisiei.
Ce au găsit investigatorii ONU în Ucraina
Anchetatorii ONU au vorbit cu peste 150 de victime și martori și au vizitat 27 de orașe și așezări unde au cercetat morminte, precum și centre de detenție și tortură. Ei au prezentat mărturii ale unor foști deținuți din centrele de detenție rusești despre bătăi, folosirea de șocuri electrice sau nuditate forțată.
Totodată, Erik Mose a precizat că au fost identificate dovezi în legătură cu un număr nespecificat de soldați ruși care au comis fapte de violență sexuală sau bazată pe gen, victimele lor având vârste cuprinse între 4 și 82 de ani.
De asemenea, reprezentanții ONU raportează că „folosirea de către Rusia a armelor explozive cu efecte pe o suprafață extinsă în zonele populate este o sursă de vătămări și suferințe imense pentru civili” și că o serie de atacuri „au fost efectuate fără a face distincția între civili și combatanți”. În aceste atacuri au fost folosite inclusiv „muniții cu dispersie sau sisteme de rachete cu lansare multiplă” și au avut loc „lovituri aeriene în zonele populate”, mai precizează anchetatorii.
În același timp, echipa ONU a investigat două cazuri de maltratare a unor ruși de către soldați ucraineni.
„Mâine (24 septembrie – n.r.) se împlinesc șapte luni de la începutul ostilităților din Ucraina. Suntem îngrijorați de suferința pe care conflictul armat internațional din Ucraina a adus-o populației civile”, afirmă comisia ONU.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: Profimedia