NYT: Familia Mutu – “O baie fără duș pentru 11 persoane”.

Documentele reale: “Două case, una de 288 mp și cealaltă de 65 mp”

NYT: „Medicul i-a legat trompele” după ce Florentina “a semnat documente pe care nu le putea citi”

Document real din spital cu scrisul Florentinei (mama lui Constantin): “Solicit legătura tompelor”

Vasile Mutu (tatăl lui Constantin): “Normal că m-au plătit, doar fața mea apare pe toate ecranele”

The New York Times: „NYT nu plătește pentru interviuri”

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al ziarului Libertatea, a explicat că New York Times a documentat acest subiect timp de șase luni, iar jurnaliștii Libertatea au avut la dispoziție șase zile.

„Nu este vorba despre etnie în articol și am spus-o foarte clar. Este vorba despre altceva. În momentul în care simplifici, idealizezi până la a caricaturiza, există riscul ca toate argumentele rasiste extrem de lașe și de inutile, care există și în România împotriva romilor, să se oglindească în aceste exagerări”, a precizat Cătălin Tolontan.

Jurnalista Delia Marinescu, care alături de Cătălin Tolontan și Adriana Oprea a realizat investigația, a mărturisit că a avut rețineri să realizeze materialul, de teama de a nu amplifica „vocile rasiste”.

„Personal, pe mine m-a șocat afirmația Florentinei potrivit căreia i-au legat trompele cu știința ei (…) Jurnaliștii New York Times nu au fost la spital, care era la câțiva kilometri de satul în care au filmat, ca să întrebe: e posibil așa ceva în anul 2019 în România?

Cătălin Tolontan a precizat că a fost la Spitalul din Râmnicu Vâlcea pentru a obține documentul prin care Florentina a cerut legarea trompelor.

„Avem documentul care spun clar că ea a scris cu mare probabilitate acele cuvinte. Sigur că solicit nu este un termen pe care să-l folosească o femeie cu șase clase. I-am întrebat pe medici de ce apare acel cuvânt și au spus că în anumite cazuri, în care femeia nu poate să scrie sau nu știe carte, dar nu e cazul Florentinei aici, îi dictează ei, îi spun ce anume trebuie scris.

„În cazul acesta este regretabil că ești jurnalist la New York Times, ești la Bujoreni, la 10 kilometri de Râmnicu Vâlcea, de locul în care a născut femeia, (…) a fost și sterilizată forțat, fără voia ei, să nu faci un drum până la Vâlcea să vorbești cu cineva…”

„În articolul lor nu vorbește nimeni din România decât tatăl și mama. Nu vorbesc nici măcar prietenii, nici oameni din familie, nu vorbesc rudele, nu vorbesc oficialii, nu vorbește un șef de post, nu vorbește un primar, nu vorbește un medic. Nu vorbește nimeni din România, cu excepția celor doi”, a precizat Cătălin Tolontan.


Incredibila epopee a familiei de romi din Vâlcea și povestea lor americană, la Adriana Nedelea LA FIX.

„Adriana Nedelea LA FIX” este emisiunea de știri, evenimente și investigații difuzată live pe site-ul Libertatea zilnic, de luni până vineri.

De două ori pe zi, la 10.30 și la 16.00, jurnalista Adriana Nedelea dezvăluie și explică știrile zilei pentru publicul Libertatea.

Rebecca, fiica cea mare a Anamariei Prodan, a devenit cea mai tânără conducătoare de club din Liga 1!
GSP.RO
Rebecca, fiica cea mare a Anamariei Prodan, a devenit cea mai tânără conducătoare de club din Liga 1!
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor
HOROSCOP
Horoscop 4 iunie 2020. Scorpionii vor învăța lucruri noi, Capricornii au parte de schimbări majore ale intereselor