Locul se află în Bolovia, la cinci ore de mers cu mașina pe drumuri șerpuite din orașul Chocabamba până înspre localitatea Torotoro, situată la 2.600 de metri înălțime, în Anzi, în zona Cordilierilor de Est, a notat BBC.
Orașul Torotoro este înconjurat de peisaje carstice colorate și bizare și formațiuni de stânci.
Acest peisaj suprarealist este rezultatul eroziunii eoliene și glaciare și a faptului că întreaga zonă a fost la un moment dat sub apă ca parte a Mării Cretacice Andine.
Parcul Național Torotoro ascunde, pe lângă spectaculosul canion cu același nume, adânc de 250 de metri, locul unde condorii și perușii își găsesc locuiri ideale pentru cuiburile lor sau unde maimuțele macac aleargă de colo colo, mai ascunde o minune.
Aceasta a început să devină un „magnet” pentru turiști. Acolo se găsesc peste 3.500 de urme foarte bine conservate lăsate de dinozauri. Acestea au început să fie descoperite și marcate din 1968.
Urmele au între 80 și 140 de milioane de ani vechime
Când Africa și America de Sud s-au „rupt”, în perioada Cretacicului, acest fost „fund” de mare a devenit un soi de coridor pentru ierbivorele care căutau locuri noi de pășunat.
Locul, fiind umed, a favorizat păstrarea urmelor. Mai ales că zona a devenit foarte uscată în urma schimbărilor climatice cauzate de „redesenarea” suprafeței pământului.
Urmele s-au solidificat și au rămas așa milioane de ani. Așa numitele de către localnici „huellas”, aceste urme nu sunt foarte ușor de descoperit.
Sunt pași făcuți de sauropode și teropode și se crede că au fost făcute în urmă cu 80-140 de milioane de ani! Unele urme cu dimensiuni între 20 și 50 de centimetri. Unele sunt de la dinazauri bipezi, altele de la dinozauri cu patru picioare.
O cafea la „El Dinosaurio”
Localnicii știu și diferențele dintre urme. Cele ascuțite au fost făcute de dinozauri carnivori, cele rotunde sunt urme lăsate de dinozauri ierbivori.
Paleontologul spaniol Raul Esperante, care a studiat zeci de ani aceste urme, a descoperit o nouă arie bogată în urme lăsate de dinozauri.
Localnicii din Torotoro sunt foarte mândri de specificul locului. S-au înmulțit cafenelele denumite „El Dinosaurio” sau „Cafe Cretatico”.
Cum vor să dezvolte autoritățile turismul în zonă
Peste tot figurează siluetele dinozaurilor, de la cele mai mici obiecte de „artizanat”, până la tot felul de fresce sau statui care străjuiesc intrările în hotelurile din zonă.
Autoritățile au decis să demareze proiectul drumului de la Cochabamba, pentru a facilita accesul turiștilor în zonă.
SURSA FOTO: Dave Stamboulis
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro