Cuprins:
Cele șase clase de-a IV-a de la Școala Nr. 79, din centrul Capitalei, învață din septembrie, anul ăsta, la demisolul Seminarului Teologic Ortodox București. Cele două instituții sunt una lângă alta, ba chiar comunică printr-un teren de sport.
Mai mulți părinți susțin că Liliana Murguleț, directoarea gimnaziului, a luat această decizie fără să-i întrebe dacă sunt de acord cu relocarea. Ei spun că înțeleg nevoia unei soluții, având în vedere că școala e suprapopulată, însă ar fi preferat, de exemplu, să se amplaseze containere modulare în curtea gimnaziului. Cinci părinți povestesc sub anonimat, ca să-și protejeze copiii, cum au aflat că școlarii vor începe anul într-o altă instituție și ce îi îngrijorează de fapt.
Au ales această școală pentru că au auzit „lucruri bune” despre cadrele didactice, însă acum își fac griji pentru siguranța celor mici, iar lipsa de încredere în această instituție se adâncește pe zi ce trece. Asta din cauză că, spun ei, conducerea școlii nu i-a informat despre hotărârea privind mutarea în demisolul Seminarului Teologic. Au aflat în urma unor „zvonuri” care au circulat în iunie, iar o mamă, de pildă, a auzit prima dată la o „petrecere pentru copii”.
„Sălile se află la demisolul unei clădiri, fără iluminare naturală adecvată și cu gratii”
Câteva zeci de părinți au semnat un memoriu în iunie, trimis direcțiunii Școlii Gimnaziale Nr. 79, în care au explicat de ce dezaprobă soluția pe care a găsit-o la problema suprapopulării. Până acum, elevii au învățat în trei schimburi, pentru că există 62 de clase, după cum ne-a precizat directoarea Liliana Murguleț.
Printre primele cauze ale dezacordului pe care le-au menționat părinții se numără: „copiii vor fi rupți de mediul școlar în care au evoluat 4 ani”, încă de la pregătitoare. Un alt argument a fost că „fete de 10-11 ani vor fi nevoite să pătrundă într-un mediu prin excelență bărbătesc. (…) Amplasarea grupurilor sanitare, pentru fiecare categorie de sex trebuie să fie la același palier pe care sunt situate clasele”. Au notat, de asemenea că „sălile se află la demisolul unei clădiri, fără iluminare naturală adecvată și cu gratii”.
În școală sunt în total șase clase de a IV-a. Părinții elevilor a trei dintre ele – inițial, discuția a fost între patru, dar una s-a retras – s-au exprimat în memoriul respectiv. Tot în iunie, directoarea a convocat o ședință cu părinții, în care le-a confirmat decizia.
„Ne-a spus că se dorește să se revină la două schimburi, din cauză că cei din clasele 0 și I au avut orele de 35 minute în loc de 45”, spune una dintre mamele semnatare ale memoriului. „Concluzia doamnei directoare a fost că pentru gimnaziu e dificil să muți profesorii” și de aceea i-au ales pe cei de-a IV-a, că sunt cei mai mari de la primară.
Au mai aflat atunci că discuția cu direcțiunea seminarului avusese loc din primăvară și că plănuiau să facă orarul astfel încât elevii să fie împărțiți între dimineață și după-amiază, în cele trei săli libere puse la dispoziție.
Marcați de abuzurile din comunitatea catolică
Femeia se teme pentru siguranța fiicei ei. „Părinții de băieți sunt și mai îngrijorați, pentru că este un mediu masculin. În contextul în care chiar și la Vatican sunt recunoscute niște lucruri, se gândesc dacă nu cumva copiii lor ar putea fi agresați în mediul respectiv”, mai spune mama.
Se referă la declarațiile Vaticanului din 2019, care a recunoscut agresiunile sexuale din partea unor preoți catolici asupra copiilor și tinerilor seminariști. Ceea ce a neliniștit părinții din comunitatea catolică, scria atunci publicația americană The Atlantic. Legat de Seminarul Teologic Ortodox București, părinții bucureșteni nu au informații cu privire la vreo formă de abuz, dar rămân îngrijorați.
La demisol vor învăța doar cei mici, nu și liceenii. Acolo este o toaletă pentru fete, dar băieții, spune un tată care a fost acolo, ar trebui să urce un etaj și să împartă grupul sanitar cu elevii mai mari.
„Fiul meu să meargă la toaletă cu bărbați mi se pare cel mai grav”
Părinții au trimis memoriul și la Ministerul Educației, care le-a răspuns că „soluția de relocare a fost dispusă respectând legislația în vigoare”, în urma consultărilor cu Consiliul Profesoral și cu Comitetul Reprezentativ al Părinților. Dar acei părinți din Comitet au copii în alte clase, nu la a IV-a, explică părinții care s-au hotărât să vorbească cu presa.
„An de an, cifra de școlarizare a crescut. Pentru interesul general al tuturor elevilor, prin hotărârea Consiliului de Administrație și consultarea Comitetului Reprezentativ al Părinților, s-a luat decizia să fie relocate cele șase clase de a IV-a”, confirmă pentru Școala 9 directoarea Liliana Murguleț. „Știu că există niște temeri, am explicat că ele nu își au fundament în realitate”, completează aceasta.
Școala pe care o conduce este printre cele mai aglomerate din București, potrivit raportului Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), cu aproape 1.800 de copii.
„Fiul meu să meargă la toaletă cu bărbați mi se pare cel mai grav”, spune o altă mamă. A întrebat-o pe directoare cum a ales să mute aceste clase, însă n-a primit un răspuns mulțumitor. „Copilul va fi nesupravegheat, într-un mediu în care nu știu cine intră”, adaugă ea. Crede că o soluție mai bună ar fi fost să se amplaseze containere modulare în curtea școlii, cum s-a procedat în alte instituții preuniversitare suprapopulate.
Primăria Sectorului 4 transmite, la solicitarea Școala 9, că avea în plan să doteze Școala 79 cu modulare, fiind una dintre cele în care se învață în trei schimburi, dar Liliana Murguleț, care a preluat conducerea la începutul anului, a refuzat propunerea. Am solicitat un punct de vedere și din partea ISMB, însă nu am primit un răspuns până la publicarea articolului.
Directoarea ne-a transmis un punct de vedere detaliat cu privire la situația actuală și la planurile de viitor ale instituției pentru a rezolva problema supraaglomerării.
„Întelegând temerile pe care unii părinți le au, am organizat, împreună cu conducătorii Seminarului, circuite separate de acces pentru elevi, precum și separarea spațiilor sanitare și am delimitat spațiul în care funcționează elevii nostri”, a precizat Liliana Murguleț. Directoarea a mai explicat că Școala 79 s-a ocupat de reabilitarea și igienizarea sălilor de clasă și a toaletelor.
Directoarea a reacționat după publicarea articolului
După publicarea articolului în Școala 9, Murguleț a venit cu mai multe precizări. Aceasta a spus că e „nedrept și nefiresc” să se creeze, din pricina temerilor unor părinți, „o falsă problemă”. În același timp, subliniază directoarea, sunt astfel „stigmatizați tinerii liceeni, extrem de serioși, ai Seminarului al căror parcurs educațional este cel vocațional”.
Amintește și că în alte licee din București, precum Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Cervantes sau Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif, există clase de la pregătitoare la a XII-a, însă asta n-a determinat „suspiciuni sau discuții defăimătoare” în spațiul public.
Legat de mutare, având în vedere că seminarul se află în vecinătatea Școlii 79, din punctul său de vedere, este o decizie mai bună decât cea luată de alți directori. „Sunt școli în București care au fost relocate în mai multe locații, la distanțe de 1-2 kilometri de școala la care s-au înscris, chiar și cu trei zile înainte de debutul anului școlar”.
Continuarea, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro