UPDATE: Ministrul turc al afacerilor europene Omer Celik a calificat joi drept „nulă și neavenită” rezoluția Parlamentului European care solicită suspendarea temporară a negocierilor de aderare cu Turcia.
„Această decizie este nulă și neavenită. Ea denotă o lipsă de viziune și va rămâne în istorie ca fiind o decizie foarte proastă”, a declarat Omer Celik în cadrul unei conferințe de presă televizate.
Eurodeputații au votat cu o mare majoritate (479 la 37) în favoarea rezoluției, care nu are caracter obligatoriu și prin care se solicită Comisiei Europene și guvernelor naționale să ‘înghețe temporar’ procesul de aderare al Turciei început de 11 ani, din 2005. Decizia privind o eventuală suspendare este însă de competența Comisiei Europene, instituția care conduce negocierile cu Ankara.
„Parlamentul European condamnă ferm măsurile represive disproporționate adoptate în Turcia după tentativa de lovitură de stat din iulie”, se arată în rezoluție, care adaugă totuși că legislativul comunitar rămâne angajat în a menține Turcia ‘ancorată’ la UE.
Deși fără impact juridic, votul Parlamentului European riscă să amplifice tensiunile dintre Turcia și Uniunea Europeană.
Conform liniilor directoare ale Comisiei pentru aceste negocieri, „o încălcare gravă și persistentă” a valorilor UE — printre ele respectarea „libertăților fundamentale și a statului de drept” — poate determina suspendarea negocierilor.
Însă ceea ce înseamnă ‘grav’ și ‘persistent’ rămâne deschis interpretării. În cazul în care va decide că există o astfel de încălcare, Comisia Europeană ar urma să recomande înghețarea negocierilor și apoi să precizeze condițiile în care ele s-ar putea relua.
Cele 28 de state membre ale blocului comunitar ar vota apoi asupra recomandării Comisiei. Pentru a fi adoptată, propunerea ar avea nevoie de votul a 16 țări care să reprezinte cel puțin 65% din cetățenii din UE.
Austria s-a aflat în fruntea apelurilor de suspendare a negocierilor privind aderarea Turciei la UE. Germania, Franța și majoritatea celorlalte state membre sprijină pentru moment continuarea negocierilor și se tem că actuala colaborare cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan în privința migrației ar putea fi pusă în pericol.
Liderii UE urmează să discute din nou despre Turcia la summitul de la Bruxelles de la 15-16 decembrie.
Citește și: