Acesta își va folosi experiența pentru a ajuta autoritățile de la București în crearea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Ministerul Finanțelor a prezentat recent proiectul de creare a acestui fond, care va include companii de stat în valoare de 10 miliarde de euro.
O altă problemă ar fi sistemul fiscal. Ziarul polonez menționează că România are cel mai înalt grad de necolectare a TVA, după cum arată statisticile Comisiei Europene.
”Domesticirea băncilor”
De asemenea, publicația respectivă notează că recent a fost în România și președintele băncii PKO, Zbigniew Jagiello. PKO este echivalentul CEC Bank în Polonia, este cea mai mare bancă din această țară și a fost listată pe bursa de la Varșovia, dar statul are 51% din titluri.
Publicația poloneză notează că șeful PKO a vizitat România în contextul discuției tot mai aprinse despre necesitatea ”domesticirii” băncilor.
Guvernul de la București a adus mai multe acuzații băncilor din România, precum faptul că nu își plătesc corect taxele, iar premierul Mihai Tudose le-a comparat cu Terente.
Pe de altă parte, sensul frazei poate fi și cel de re-românizare, adică dobândirea unui control mai mare de către stat în acest domeniu. Statul nu mai deține în acest moment decât CEC Bank și EximBank, restul sistemului bancar fiind privat. Dintre marile bănci din țara noastră, doar Banca Transilvania mai este controlată de capital românesc.
Directiva muncitorilor detașați
În fine, un alt subiect de cooperare ar urma să fie propunerea președintelui francez Emmanuel Macron de a modifica directiva muncitorilor detașați. Atât România, cât și Polonia, au mulți cetățeni plecați să lucreze în Occident.