Importurile terestre din Moldova și Ucraina, dar și cele din întreaga lume care ajung în România prin Portul Constanța sau traficul ilegitim din Marea Neagră nu au fost supravegheate permanent cu apatura electronică din anul 2014. Asta pentru că sistemele electronice achiziționate în urmă cu un deceniu nu mai funcționează. Atunci s-a cheltuit un miliard și jumătate de euro pentru întărirea granițelor. Acum, sistemele cumpărate în urmă ce zece ani sunt depășite, stricate, dar mai ales nu au contracte de mentennță care să le țină „în priză”.
Nici scannere, nici cântare
Spre exemplu, marți, cotidianul Monitorul de Suceava a publicat un material în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere recunoștea că ambele cântare din Vama Siret, destinate cântăririi mărfurilor pentru o taxare corectă, nu sunt funcționabile tocmai din anul 2014. Motivul acestei situații a fost confirmat și pentru Libertatea: s-au stricat din noiembrie 2014 și de atunci nu s-a mai încheiat un contract cu o firmă pentru repararea lor.
Reprezentanți ai companiei din subordinea Ministerului Transporturilor au confirmat pentru Libertatea că astfel de probleme sunt în mai multe județe de pe granița de est a României. Aceste cântare sunt necesare pentru verificarea și apoi taxarea corectă a mărfurilor care intră în România sau care ies.
Culmea plagiatului. Un celebru europarlamentar român a scris un roman de dragoste cu pasaje de pe Wikipedia
Mai mult, reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) au recunoscut că nici scannerele care trebuie să descopere dacă în țară intră mărfuri care nu sunt taxate sau chiar persoane, droguri etc. nu au funcționat în acest an full-time. La începutul verii, 14 astfel de aparate nu funcționau și doar unul era utilizabil. “Din cele 15 scanere pe care le avem la frontierele noncomunitare, funcţionează doar unul. Acestă situaţie este înregistrată din luna iulie 2016”, au precizat oficiali ai ANAF. Situația nu s-a schimbat nici acum.
Ce este fiscalizat: cam 900 de milioane de euro
Ca și la cântare, scannerele nu funcționează pentru că nu a avut cine să le repare. Conducerea Fiscului dă vina pe decizia de desființare a Autorităţii Naţionale a Vămilor și integrarea structurii în ANAF care a făcut ca procedurile de atribuire a contractelor de mentenanță să fie mai greoaie. Importurile oficiale din Moldova se ridică la o sumă de 450-500 de milioane de euro. Anul trecut, în primele nouă luni ale anului, valoarea importurilor impozitate din Republica Moldova erau de 320 de milioane de euro. Cât despre Ucraina, conform datelor Ministerului de Externe, legal în România ajung anual mărfuri de peste 600 de milioane de euro. Asta însemeană mărfuri de 900 de milioane de euro fiscalizate.
Nefiscalizat: numai țigările fac o pagubă de un miliard
Însă doar traficul ilegal de țigări se ridică la peste un miliard de euro, conform unor estimări ale producătorilor de țigarete din România. Mare parte din țigări vine tocmai din Republica Moldova și din Ucraina. Conform marilor producători de țigări și țigarete, direcțiile principale din care intră în România produsele din tutun netimbrate au rămas trei. Este vorba despre filiera estică, din Republica Moldova și Ucraina, traficul de la frontiera cu Serbia și poarta maritimă Constanța.
Marea Neagră și Delta, supraveghere cu pauze
Cât despre Portul Constanța, în 2016, pe aici au intrat mărfuri de aproape 60 de milioane de tone, iar valoarea mărfii ar fi de șase miliarde de euro. Reprezentanți ai Portului Constanța și ai ANAF ne-au precizat că toate sisteme de supraveghere din Port funcționează.
În schimb, nu funcționează permanent sistemele de supraveghere de pe Brațul Chilia și cel de pe Marea Neagră, așa cum a dezvăluit în acest an Libertatea.
Camerele de temoviziune din Delta Dunării nu mai funționează pentru că de doi ani a expirat contractul de mentenanță a sistemului, așa cum ne-au precizat reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Polițiștii de Frontieră susțin că securitatea graniței se face mai mult uman și într-un ”orb tehnologic” pe perioada nopții pe lungimea celor 85 km de pe brațul Chilia. Și sistemul denumit SCOMAR, care supraveghează prin 14 stâlpi pe care sunt montate echipamente electronice, au mici pauze de funcționare, dar defecțiunile sunt reparate rapid. Când nu funcționează sistemele electronice, Poliția de Frontieră se bazează doar pe controlul uman.
Investiții de 1,5 miliarde de euro
Prin contractul de informatizare și modernizare a frontierelor României în vederea aderării la spațiul Schengen s-a cheltuit, în urmă cu un deceniu, suma de 1,5 miliarde de euro. EADS și subcontractorii români s-au ocupat de această investiție, care, teoretic, a trebuit să întărească granițele Românei, ca ultimă frontieră a Uniunii Europene.
EXCLUSIV/ Mihaela Borcea și-a dus fiul de mână să-și taie stomacul. Decizie radicală a lui Patrick Borcea la 20 de ani
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro