Senatul Universității București urmează să voteze miercuri propunerea rectorului Marian Preda, de demitere din funcție a directorului general administrativ al instituției, Aida Alexandroaia.
Aceasta este acuzată de abateri disciplinare grave, după ce o comisie a Ministerului Educației a constatat, în urma unui audit realizat la Universitatea București că din conturile universității lipsesc 571.000 de lei, adică circa 110.000 de euro, care ar fi fost retrași în ultimii doi ani de o angajată a instituției în urma unei împuterniciri ilegale semnate de Alexandroaia.
Aida Alexandroaia are una dintre cele mai importante funcții în universitate. Practic, directorul general administrativ are cea mai mare putere de decizie în privința gestionării banilor și a patrimoniului.
Potrivit comisiei, totul s-a petrecut în perioada 2019-2020, după ce directorul administrativ Alexandroaia a împuternicit-o pe Nicoleta V., unul dintre administratorii financiari ai universității, să ridice, pe baza unei delegații, din caseria instituției mai multe sume de bani pentru un proiect derulat de Facultatea de Drept din cadrul universității cu fonduri de la Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic (AMPT). Obiectivul proiectului era „punerea în valoare a Palatului Facultăţii“, care este monument istoric.
Numai că în cadrul acestui proiect „nu se efectuau plăți în numerar și beneficiarul fondurilor (Facultatea de Drept) nu solicitase plăți în numerar“, mai arată documentul.
Mai precis, potrivit documentului, Nicoleta V. retrăgea bani din contul BCR al Universității, îi redepunea la trezoria instituției, după care sumele erau retrase de la casieria UB „în baza unor documente intitulate proces-verbal de plăți, fără a exista niciun document justificativ pentru astfel de plăți“, arată raportul.
Astfel, În 2019, s-au făcut 25 de retrageri de câte 10.000 de lei (suma maximă pe care o poți ridica legal) și una de 6.000 de lei. Anul următor, s-au făcut 30 de retrageri a câte 10 mii de lei fiecare, potrivit aceluiași document. Toate retragerile s-au făcut pe bază de proces-verbal.
Mai mult, proiectul s-a încheiat în decembrie 2019, deci nu mai era nevoie finanțare în 2020, când retragerile au continuat.
Alexandroaia: Nu era în fișa mea să urmăresc banii”
Documentul arată că șefa din Universitate ar fi fost sesizată de o persoană din instituție de retragerile de bani, dar nu au fi luat nicio măsură în acest sens. Așa că persoana care a observat problema, s-a adresat mai sus, conducerii Universității.
„Nu era fișa mea de post să urmăresc banii! Cecul, numerarul îl semnam pentru toate sumele! Nu numai pentru dânsa (n.r.-Nicoleta V.)”, a afirmat Aida Alexandroaia în fața comisiei de disciplină. Afirmație contrazisă de raportul de audit al instituției.
Documentul Comisiei Ministerului nu explică ce s-a întâmplat cu banii retrași, ci enumeră doar retragerile repetate.
Bursieră de merit la instituția la care lucra
În urmă cu doi ani, numele directoarei a fost în atenția presei, după ce publicația cetățeanul.net a scris că aceasta primea bursă studențească de merit din partea universității la care lucra.
Mai precis, aceasta se înscrisese la un masterat în cadrul Facultății de Administrație și Afaceri și primea bursă de 740 de lei. Salariul acesteia era de 13.000 de lei pe lună. Contactată atunci, Alexandroaia a declarat că-și va dona bursa.
Universitatea București: O angajată a fost dată afară, alta a primit un avertisment
Universitatea București a reacționat prin purtătorul de cuvânt al instituției, Mirabela Amarandei. Și precizează că două angajate – cea care a făcut retragerile și o casieră au fost deja sancționate în acest caz. Una a fost dată afară, alta a primit un avertisment
„Este o situație regretabilă pentru Universitatea din București, o instituție de educație și formare a cărei misiune rămâne ancorată în valorile democrației autentice. De la momentul semnalării situației de către un coleg, universitatea, prin forurile sale de conducere- Rectorul, Consiliul de Administrație, Senatul – a luat, începând cu luna martie, toate măsurile administrative care se impun într-un astfel de caz.
A fost constituită, inițial, comisie de audit intern. Apoi, ca urmare a constatărilor acesteia, s-au inițiat și derulat comisii de disciplină pentru stabilirea dimensiunilor abaterilor și recuperarea prejudiciului, dar și pentru întărirea capacității de prevenție și control și evitarea pe viitor a unor astfel de situații. A fost verificată activitatea profesională a trei persoane. În cazul uneia dintre ele, Consiliul de Administrație a decis desfacerea contractului de muncă, iar pentru cea de-a doua a dat avertisment. În cel de-al treilea caz există propunerea disciplinară de desfacere, procedurile interne sunt în curs de derulare”, afirmă Amarandei.
A fost sesizat Parchetul
Potrivit purtătorului de cuvânt, Universitatea a sesizat Parchetul pentru lipsa banilor din conturi.
„Instituțiile abilitate ale statului sunt cele care vor aduce clarificări referitoare la dimensiunile, de data aceasta, juridice ale problemelor identificate de către organismele interne de control ale UB”.
Libertatea a contactat-o pe directoarea Aida Alexandroaia pentru a-i cere un punct de vedere la acuzațiile aduse, dar nu ne-a răspuns până la publicarea acestui text.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro