Adrian Oancea (35 de ani), o persoană cu handicap din Galați, a trecut prin momente dificile pe 31 ianuarie 2021 după ce locul său de parcare, rezervat conform legii, a fost ocupat de un alt șofer. Bărbatul i-a atras atenția conducătorului auto să elibereze locul de parcare, moment în care susține că acesta a încercat să dea cu mașina peste el.
„Șoferul a devenit agresiv verbal, creându-mi o stare de temere pentru viața și integritatea mea corporală, motiv pentru care am sunat la Poliția Locală Galați, pentru identificarea și sancționarea conducătorului auto și pentru a mi se elibera locul de parcare.
În timp ce vorbeam cu Poliția Locală Galați, persoana respectivă a pus autovehiculul în mișcare, accelerând spre mine cu intenția de a mă lovi. A oprit mașina în ultimul moment, foarte aproape de picioarele mele, amenințându-mă astfel că risc să fiu lovit grav. Acest lucru ar fi putut agrava starea mea de sănătate precară, fiind o persoană cu handicap accentuat (boală a sistemului digestiv)”, a relatat Adrian Oancea.
După incident, Adrian Oancea a formulat plângeri la Poliție și la Parchet.
Amendă simbolică
Polițiștii locali din Galați l-au anunțat pe Adrian Oancea că îl vor amenda pe șoferul recalcitrant când vor reuși să dea de el. Între timp, bărbatul se plimba nestingherit prin cartier.
„M-am trezit la ușa blocului cu un echipaj de la Poliția Locală, care m-a informat că domnul în cauză este căutat pentru a fi amendat, că nu dau de el pentru că locuiește mai mult în comuna Piscu și că vor mai insista. Iar după-amiază, el se plimba liniștit prin cartier, la cumpărături, mergând agale spre casă. Locuiește la câteva blocuri de mine”, spune gălățeanul.
În cele din urmă, polițiștii locali l-au identificat, iar pentru incidentul creat i-au aplicat o amendă de 100 de lei.
În loc de dosar penal, „dojană”
Polițiștii au considerat însă că nu este cazul ca șoferul care a produs incidentul să se aleagă cu dosar penal.
„Persoana reclamată de dumneavoastră a fost invitată la sediul subunității noastre, unde a fost avertizată asupra comportamentului și i s-a pus în vedere ca pe viitor să respecte normele de conviețuire socială, să nu mai parcheze pe locul dumneavoastră de parcare și să nu mai intre în niciun fel de conflict cu dumneavoastră”, spun reprezentanții Secției 3 de Poliție din Galați în răspunsul trimis lui Adrian Oancea.
Nu există probe
Contactați de Libertatea pentru un punct de vedere în acest caz, reprezentanții IPJ Galați au precizat că, în urma audierii, șoferul a susținut că persoana cu handicap i-ar fi adresat expresii și cuvinte jignitoare și s-ar fi așezat în fața mașinii pentru a nu-i permite să plece.
Polițiștii susțin că nu există probe că șoferul ar fi încercat să dea cu mașina peste acesta și că nu ar fi menționat acest lucru în plângerea pe care a formulat-o.
În schimb, Adrian Oancea susține că a detaliat acest aspect atât în plângerea depusă și că le-a cerut polițiștilor să recupereze înregistrările video de la camerele de supraveghere ale unui supermarket din apropiere.
Parchetul i-a confundat dosarul cu cel al unor hoți
În urma plângerii depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, procurorii îl anunță pe Adrian Oancea că i-a fost admisă plângerea și că s-a deschis un dosar penal pe numele a două persoane pentru… furt calificat.
„Ca urmare a sesizării dumneavoastră, prin plângerea din 02.12.2020, s-a format dosarul penal având numărul…, aflat în lucru la Secția 5 Poliție Galați. În prezent, cercetările se efectuează față de suspecții…pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat”, se menționează în adresa semnată de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați (foto adresă).
Evident, este o eroare, iar bărbatul a depus acum o nouă sesizare la Parchet, prin care a reclamat confuzia creată și a cerut relații despre plângerea pe care o depusese.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro