Conform unui nou studiu publicat de sciencealert.com, explicaţia nu este chiar atât de simplă pe cât se credea anterior, scoţând la iveală un mecanism de apărare complex al acestei plante.
Motivul constă într-un compus chimic extrem de volatil, numit propanethial S-oxide care odată dizolvat în apa ce acoperă ochii formează acid sulfonic, care irită glandele lacrimale.
Se credea că acest compus apare cu ajutorul unei singure enzime numită allicinase, dar studii recente arată că pentru producerea substanţei propanethial S-oxide ajută două enzime. Explicaţia mai complexă începe cu sulful, care este absorbit de ceapă din pământ şi este acumulat într-un compus numit PRENCO 1. Atunci când ceapa este deteriorată, aceasta eliberează enzima allicinase, care reacţionează cu PRENCSO 1 pentru a produce amoniac şi alt chimical numit acid propenilsulfonic, care este transformat la rândul său de o a doua enzimă în problematica propanthial s-oxide.
Cum să faci să nu plângi când toci ceapă
Odată fiind lămurit misterul ”lacrimilor din ceapă”, despre care vorbea și Marc Antoniu în drama ”Antoniu și Cleopatra” a lui Shakespeare, întrebarea este cum combatem această situație. Soluțiile vin tot de la autorii studiului care propun ca, pe lângă păstrarea curată a soiurilor și evitarea modificării genetice, o operațiune simplă: blancharea cepei înainte de a fi tocată. Aceasta presupune să scufunzi ceapa pentru câteva secunde într-un vas cu apă clocotită și apoi mutarea ei rapidă într-un vas cu apă cu gheață.