Autoritățile din Gaza au declarat că că testele efectuate împreună cu agenția ONU pentru copii, Unicef, „au arătat prezența poliovirusului” în teritoriul în care se desfășoară ofensiva militară israeliană declanșată după atacurile Hamas din 7 octombrie.
La rândul său, Ministerul israelian al Sănătății a transmis că poliovirusul de tip 2 a fost detectat în eșantioane de canalizare din Gaza testate într-un laborator israelian. De asemenea, Israelul precizează că Organizația Mondială a Sănătății a făcut constatări similare.
„Prezența poliovirusului în apele reziduale care se colectează și curg între corturile taberelor de refugiați și în zonele locuite din cauza distrugerii infrastructurii marchează un nou dezastru sanitar”, spun autoritățile din Gaza.
Acestea atrag atenția asupra „supraaglomerării severe” și „apei insuficiente” care este contaminată de apele uzate și de acumularea de gunoaie, adăugând că refuzul Israelului de a lăsa să intre în Gaza provizii de produse de igienă „creează un mediu adecvat pentru răspândirea diferitelor boli”.
„Detectarea poliovirusului în apele reziduale amenință cu un adevărat dezastru pentru sănătate și pune mii de oameni în pericol de a contracta poliomielita”, mai precizează autoritățile din enclavă.
Fâșia Gaza a solicitat oprirea ofensivei israeliene, astfel încât să poată fi adusă apă potabilă și să poată fi reluată epurarea apelor uzate.
Autoritățile din orașul Deir el-Balah din centrul enclavei au declarat recent că stațiile de tratare a apelor reziduale au fost închise din cauza lipsei de combustibil. Acestea au avertizat că drumurile „vor fi inundate de apele reziduale” și că 700.000 de civili, majoritatea strămutați, vor fi expuși riscului de a contracta boli transmise prin ape reziduale.
Agențiile ONU militează de 40 de ani pentru eradicarea poliomielitei, care se răspândește cel mai adesea prin canalizare și apă contaminată. În ultimii ani a existat o înmulțire a cazurilor în Afganistan și Pakistan și au apărut cazuri izolate în Nigeria.
Foto: Hepta