Primele pistoale Beretta au intrat de curând în posesia polițiștilor, însă sindicaliștii acuză că acestea le-au fost luate înapoi până când oamenii legii vor realiza antrenamente de tragere în poligon.
Pistoalele Carpați vor fi înlocuite cu pistoale Beretta PX4, considerate unele dintre cele mai bune din lume, alături de Glock, Sig Sauer sau Colt. Acest model se fabrică din anul 2004, fiind mult mai modern decât vechiul Carpați, apărut în anul 1974 și realizat la Fabrica de Arme Cugir.
Pistoalele Beretta sunt realizate de către Fabbrica d’Armi Pietro Beretta, o companie privată din Italia care este continuatoarea celei mai vechi fabrici de arme din lume, apărută în 1526 în zona Brescia.
Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, a realizat pentru Libertatea o comparație între fișele tehnice ale celor două arme.
CARPAȚI
- muniție de 7,65 x 17 mm
- 7 cartușe în încărcător
- 510 grame greutate cu încărcătorul gol
- 90,5 mm lungimea țevii, care dă și precizia
- dispozitivul de ochire este doar cu vopsea
- corpul pistolului este din duraluminiu
- are o singură siguranță
- corpul pistolului este doar cromat, ca rezistență la coroziune
BERETTA
- muniție de 9 x 19 mm
- încărcător cu 17 cartușe
- greutate cu încărcătorul gol de 785 grame
- țeava 102 mm
- sistemele de ochire sunt cu tritium, un izotop al hidrogenului. Acesta strălucește noaptea, pentru o țintire mai bună
- corpul pistolului este din metal
- are 3 siguranțe
- personalizare în funcție de mărimea palmei
- se poate folosi ambidextru, are siguranță și pe stânga și pe dreapta armei
- părțile metalice sunt protejate anticoroziune prin patru metode
Pe de altă parte, pistolul Beretta se va purta într-un holster pe picior, pe când cele Carpați se purtau într-un toc atașat la brâu.
Mai sigur și mai precis
”Pistoalele Carpați au 7 locuri în încărcător, dar polițiștii foloseau șase deoarece era presiune prea mare pe arcul încărcător și se bloca pistolul”, spune Coarnă.
Acesta mai spune că există și alte avantaje privind trecerea la noua armă, precum precizia mai mare și cadența mai mare de tragere.
”Nu știu dacă este cel mai bun pistol din lume, dar Beretta este extrem de bun față de ce aveam noi înainte, adică pistoale Carpați de 40 de ani. În plus, principala problemă cu pistoalele Carpați este că se blochează. În speța de la Gorj, de exemplu, i s-a blocat pistolul polițistului”, a completat șeful sindicatului.
Sindicatul Europol acuza în luna iulie că uciderea unui polițist, anul trecut, de către un interlop din Timiș a fost provocată tot de dotările necorespunzătoare.
Contract de 25.000 de pistoale
Contractul semnat cu Beretta este pentru 25.000 de pistoale, dintre care 10.000 au ajuns deja în țară și sunt împărțite în aceste momente secțiilor de Poliție.
La polițiștii din stradă se află deja 100 de pistoale, iar restul până la 10.000 vor fi în dotarea polițiștilor până la finalul lunii septembrie, dar nu înainte de a fi instruiți și de a face trageri în poligon, precizează Coarnă.
Ulterior, va mai veni o tranșă de 10.000 de pistoale și o alta de 5.000
”Ar fi trebuit 32-35.000 pentru a acoperi tot necesarul”
Cu toate acestea, Coarnă spune că nu sunt destule. ”Vor fi în total 25.000 de pistoale, dintre care o tranșă de 10.000 ajung acum în țară. Eu consider însă că ar fi trebuit vreo 32-35.000 pentru a acoperi tot necesarul agenților de poliție. Astfel, vor fi unii care nu vor primi pistoale Beretta, vor rămâne la Carpați”, a mai spus el.
Festivitatea lui Vela, criticată
Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a criticat Ministerul de Interne în privința festivității de acordare a pistoalelor, din data de 29 iulie.
”Domnul Vela a venit ca pe vremea lui Ceaușescu, le-a dat pistoalele, au fost polițiști, mașini, dar e ca la pescuitul sportiv: am prins peștele, l-am pupat și i-am dat drumul. Pistoalele le-au fost luate înapoi. Colegii trebuie să facă trageri în poligon. Din știința mea, din 30 de polițiști, nu are pistolul niciunul asupra sa”, a spus Andreica.
Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al IGPR, îl contrazice. ”În cadrul ceremoniei festive au fost repartizate primele 100 de pistoale poliţiştilor de rutieră și ordine publică din Capitală. Ulterior, pentru că toţi poliţiştii trebuie instruiţi, a fost efectuat instructajul acestora. Apoi au fost efectuate trageri cu noul armament în poligon și s-au întocmit documentele de gestiune. Poliţiştii, cu excepţia a cinci sau şase colegi care sunt în concediu, au început să efectueze serviciul, având noile pistoale asupra dumnealor, încă din data de 6 august”, a spus Drăgan pentru Libertatea.
Procedura se va repeta la nivel național, iar toate unitățile de poliție care primesc pistoalele trebuie să facă aceste instruiri.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro