Mergi direct la conținut »
Posturile de radio și tv, obligate să includă în emisiuni opinia unui medic specialist; Sunt vizate mesajele anti-vaccin
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Posturile de radio și tv, obligate să includă în emisiuni opinia unui medic specialist; Sunt vizate mesajele anti-vaccin

Posturile de radio și tv, obligate să includă în emisiuni opinia unui medic specialist; Sunt vizate mesajele anti-vaccin

Posturile de radio și tv, obligate să includă în emisiunile de sănătate "opinia unui medic specialist”. Propunerea legislativă de modificare a Legii Audiovizualului a fost inițiată de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu și Adrian Wiener. Ei afirmă că prin această lege, o situație ce ar putea fi prevenită este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

De Valentina Postelnicu,

Potrivit propunerii legislative, din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și se a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată.”

Parlamentarii inițiatori afirmă că în România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente”.

Ei subliniază și că „radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităților necalificate ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studii validate de comunitatea științifică internațională”.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este „comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți”, iar „părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media”.

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu
Recomandări

Fetele de la Total Dance Center, pe scenă la Românii au Talent. Coregraful este judecat pentru abuz sexual. Reacția lui Florin Călinescu

 

”Acuratețea factuală este o problemă de importanță națională oricând  sunt abordate subiecte cu impact potențial major asupra sănătății publice. Instituțiile media au responsabilitatea să respecte această acuratețe factuală, să facă diferența dintre fapte și opinii și să le ofere experților și medicilor specialiști oportunitatea de a-și prezenta perspectiva”, se mai precizează în proiect.

Cei de la USR mai spun că omisiunea unei perspective importante – consensul științific – asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți.

”Imparțialitatea unui program radio sau tv nu consistă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific”, spun inițiatorii propunerii legislative.

Propunerea de modificare a Legii audiovizualului a fost inițiată de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu, Adrian Wiener, Cristian Ghinea și Dan Barna.

Citește și: Mesajul transmis de jurnalistul german, ridicat de jandarmi la protestele din Piața Victoriei

Close
Închide
  Close