Jurnaliştii sârbi de la cotidianul DANAS scriu că documentele privind extrădarea lui Sebastian Ghiţă, trimise de Ministerul de Justiţie din România, nu au ajuns la Belgrad, chiar dacă ministrul Tudorel Toader a declarat ieri, la finalul întâlnirii cu omologul sârb, că toate actele solicitate de Înalta Curte de la Belgrad au fost trimise încă de pe 9 martie.
Jurnaliştii sârbi spun însă că s-au interesat, iar răspunsul oficial primit de la Înalta Curte din Belgrad a fost că instituţia nu le-a primit, ziariștii insinunând că actele s-au pierdut.
Aflat într-o vizită oficială la Belgrad, ministrul Tudorel Toader afirma că a trimis „lămuririle suplimentare”.
Ministerul Justiției a făcut precizări, pe pagina de Facebook a instituției, cu privire la informațiile suplimentare solicitate de omologii sârbi pentru soluționarea cererii de extrădare a lui Sebastian Ghiță.
”Instanța competentă din Serbia a apreciat faptul că sunt necesare unele informații suplimentare în vederea soluționării cererii de extrădare a lui Sebastian GHIȚĂ, Ministerul Justiției sârb transmițând o solicitare în acest sens Ministerului Justiției român.
Adresa emisă de către Ministerul Justiției sârb a fost înregistrată la Ministerul român al Justiției la data de 27 februarie 2018.
Pentru a fi în măsură să răspundă solicitărilor autorităților sârbe, Ministerul Justiției, după traducerea în limba română a solicitării, a înaintat-o de îndată instanței române competente, Curtea de Apel Ploiești, în vederea furnizării elementelor de răspuns.
După primirea unui răspuns complet al instanței române, la data de 7 martie 2018, și după traducerea în limba sârbă a acestuia, la data de 8 martie 2018, Ministerul Justiției român a înaintat prin fax respectivul răspuns către Ministerul Justitiei din Serbia, având confirmarea transmiterii prin fax.
Întrucât documentele urmau sa fie înaintate și in original, Curtea de Apel Ploiești le-a transmis la data de 21 martie 2018, fiind expediate in aceeași zi prin curier rapid către Ministerul Justitiei din Serbia.
Documentele au fost primite, conform fișei de expediție, la data de 23 martie 2018, la Ministerul Justiției din Serbia.
Precizam faptul că, în materia extrădării, deși corespondența este transmisă între autoritățile centrale, respectiv cele două ministere de justiție, documentele primite și transmise pe aceasta cale trebuie înaintate de către Ministerul Justiției din statul solicitat către instanța competenta pentru a decide asupra extrădării”, se arată în postarea Ministerului Justiției.
Citește și: Dan Mureșan ar fi fost otrăvit, susține angajatul Cambridge Analytica de la care a pornit scandalul scurgerii de date
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro