Președintele Parlamentului European (PE), David Maria Sassoli, a avertizat, miercuri, seară, într-un mesaj video publicat pe site-ul Parlamentului European și pe rețele social media că „această criză și starea de urgență vor distruge milioane de locuri de muncă” și a amintit că toți cetățenii sunt îngrijorați față de viitorul incert.
De asemenea, Sassoli a criticat în termenui duri guvernele statelor membre că nu au făcut mare lucru pentru a trece peste această criză.
(…) Acolo unde Europa nu a intervenit, răspunsul a fost slab sau nu a existat niciun răspuns, iar guvernele naţionale trebuie să îşi asume o mare responsabilitate. Acum avem nevoie de instrumentele necesare pentru a depăşi această situaţie de urgenţă şi pentru a lansa un plan de reconstrucţie. Trebuie să fim pregătiţi pentru a înfrunta efectele acestei crize şi nu trebuie să ne lăsăm copleşiţi.
David Maria Sassoli, președintele Parlamentului European:
Potrivit preşedintelui Parlamentului European, Organizaţia Internaţională a Muncii a declarat ieri că 2,5 miliarde de persoane din întreaga lume vor suferi din cauza crizei.
„Câte milioane de persoane vor fi afectate în Europa? Avem datoria de a le proteja, la nord, sud, est şi vest. Până în prezent, am pus în aplicare măsuri semnificative: sprijinirea sistemelor naţionale de limitare a şomajului (SURE); îmbunătăţirea condiţiilor de utilizare a Mecanismului european de stabilitate, pentru ţările care doresc să îl utilizeze; refinanţări din partea Băncii Europene de Investiţii, menite în principal să protejeze întreprinderile mici şi mijlocii; şi sprijinul din partea Băncii Centrale Europene pentru lichidităţi bancare şi în vederea achiziţionării de obligaţiuni publice şi private”, a mai spus Sassoli.
La rândul său, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că instrumentele bugetare ca răspuns la această criză trebuie să fie suficient de puternice în întreaga zonă euro.
Guvernele trebuie să fie umăr la umăr pentru a desfăşura ansamblul politicilor optime în faţa unui şoc comun de care nimeni nu este responsabil.
Christine Lagarde, președinta BCE pentru Le Monde:
Potrivit șefei BCE, dacă nu se refac toate ţările, celelalte vor avea de suferit, iar „arătându-ne solidari, ne servim de fapt propriile interese”.
Declarațiile celor doi oficiali europeni au fost făcute, miercuri, în ziua reuniunii maraton a statelor membre ale UE pentru a găsi un răspuns economic comun în faţa coronavirusului.
Întâlnirea statelor, a căror reuniune prin videoconferință s-a încheiat după 16 ore de tratative fără niciun acord, a fost reprogramată pentru joi.