• Validarea candidaturii sale a fost atacată, între timp, în instanță de către un cetățean, iar acum primarul așteaptă verdictul final. 
  • Specialiștii Agenției Naționale de Integritate reclamă faptul că legile au fost măcelărite și lasă portițe pentru ca cei incompatibili să nu suporte consecințele.  
Un primar declarat incompatibil de Înalta Curte primește verde pentru a candida! Legislația este un haos, iar ANI acuză că e legată de mâini și de picioare
Edilul din Clinceni, Adrian Budeanu

Primarul liberal din Clinceni, Adrian Budeanu, a primit pe 5 noiembrie 2019 o decizie definitivă de la Înalta Curte de Casație și Justiție privind incompatibilitatea sa în perioada 7 iunie 2010 – 1 noiembrie 2013.

Pe site-ul ANI se precizează că decizia ÎCCJ e însoțită de interdicția de a mai ocupa o funcție timp de 3 ani de la încetarea acestui mandat, deci până în 2023. Potrivit deciziei CCR, legea se referă la orice funcție, aleasă sau numită.

Un primar declarat incompatibil de Înalta Curte primește verde pentru a candida! Legislația este un haos, iar ANI acuză că e legată de mâini și de picioare
Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii
Recomandări
Primul român eliminat din Registrul Agresorilor Sexuali, un profesor condamnat pentru corupere sexuală de minori. Ce au spus judecătorii

Adrian Budeanu a fost acuzat de ANI că, timp de trei ani, pe parcursul a două mandate, a făcut parte din Consiliul de administrație al Liceului cu Program Sportiv Clinceni, deși funcția de primar și cea de membru în CA erau incompatibile.

La vremea respectivă, primarul s-a apărat spunând că doar a asistat la ședințe, nu a luat decizii și nu a votat. În plus, și-a desemnat în 2013 un alt reprezentant în CA.

Birourile Electorale locale, peste Înalta Curte de Justiție

Biroul Electoral de Circumscripție Clinceni i-a acceptat candidatura, în ciuda deciziei ÎCCJ. Hotărârea Biroului  Electoral a fost atacată în instanță de o persoană fizică, iar acum primarul se judecă și e încrezător că va primi o sentință favorabilă.

Eu sunt în legalitate și am depus toate actele necesare la Biroul Electoral de Circumscripție. După decizia ÎCCJ, prefectul m-a suspendat din funcție. Am fost în proces și am câștigat definitiv. Am fost repus în funcție după două luni. Instanța a infirmat și incompatibilitatea și interdicția de a candida.

Adrian Budeanu:

Specialist ANI: situația bizară, posibilă prin concursul politicienilor

Legile făcute intenționat neclare lasă portițe, susține un angajat al Agenției Naționale de Integritate.

El a explicat pentru ziar cum este posibil ca un primar declarat definitiv incompatibil și cu interdicție pentru a mai ocupa acest post timp de trei ani să poată candida.

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”

„Lucrurile sunt complicate. Decizia definitivă de incompatibilitate implică în primul rând o sancțiune imediată, demiterea din funcție, sancțiune pe care o dă prefectul. Sunt cu toții politicieni, iar prefecții fie uită să pună în aplicare sancțiunea, fie pierd în instanță pe acte făcute pe genunchi”, explică juristul ANI.

A doua treaptă e intrarea în vigoare a interdicției. Ea se aplică la finalul mandatului. Numai că, atunci când candidează pentru un nou mandat, primarii sunt încă în mandatul trecut, deci nu sunt sub incidența interdicției.

jurist ANI:

„Interdicția nu este pentru candidatura în sine, ci pentru ocuparea postului. Practic, edilul poate să participe la alegeri. Blocarea ar trebui să intervină la validarea mandatelor, dar acest lucru, cel mai des, nu se întâmplă. Dacă îi este validat mandatul, el este primar bine-mersi pentru alți patru ani”, conchide reprezentantul ANI.

Pur și simplu o decizie de la Înalta Curte nu ajunge la cunoștința altui judecător!

Validarea mandatelor aleșilor locali se face de către judecătorii. Dacă nu există o contestație sau dacă judecătoria nu intră în posesia informației privind decizia de incompatibilitate, alesul își preia funcția.

MESAJE INTERNE: PSD a găsit responsabilul pentru criza de pe piața asigurărilor. Nu sunt șefii ASF, ci președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia social-democrații au fost instruiți să-i ceară demisia
Recomandări
MESAJE INTERNE: PSD a găsit responsabilul pentru criza de pe piața asigurărilor. Nu sunt șefii ASF, ci președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, căruia social-democrații au fost instruiți să-i ceară demisia

Expertul ANI susține că instituția sa nu are calitatea de a contesta validarea unui mandat, ar trebui să o facă o parte vătămată. În general astfel de sesizări sunt depuse de cetățeni sau de adversarii politici.

„Odată validat mandatul, este foarte greu ca acesta să fie revocat din funcție. Practic, de fiecare dată, cei în măsură să aplice interdicția și să invalideze mandatul au invocat faptul că persoana a fost aleasă prin voința electoratului și nu îi poate fi luat acest drept”, mai explică expertul ANI.

Lista există la Autoritatea Electorală Permanentă

Specialistul reclamă lipsa de voință politică în lămurirea spețelor de acest fel.

„În general, politicienii se apără între ei. Iar ANI nu e o instituție iubită și nimeni nu are interesul să clarifice legea”

Reprezentantul ANI mai spune că Agenția Națională de Integritate a trimis listele cu toți aleșii declarați în incompatibilitate și în conflict de interese la Autoritatea Electorală Permanentă.

Acum sunt 500 de aleși locali sub incidența interdicției de a candida. Lista e pe masa celor care verifică acest candidaturi. Deci ar fi primul filtru în a împiedica o candidatură în afara legii.

juristul ANI:

Un caz similar a fost în Parlament

Un senator a scăpat cu un mandat plin, deși era incompatibil.

În 2015, Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casație și Justiție. Decizia a fost definitivă și a venit însoțită și de interdicția de a mai ocupa o funcție numită sau aleasă timp de trei ani.

Un primar declarat incompatibil de Înalta Curte primește verde pentru a candida! Legislația este un haos, iar ANI acuză că e legată de mâini și de picioare

Cristian Marciu era acuzat că, în perioada 2008 -2012, pe când era consilier județean, a făcut afaceri cu CJ Giurgiu, potrivit G4Media.

În 2016 însă, cu decizia definitivă în buzunar, Marciu a candidat din partea PSD la Senat și a obținut mandatul. Nu a existat nicio contestație, iar mandatul a fost validat de către Senat.

În 2017, ANI a cerut Senatului invalidarea, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.

Cazul a devenit unul de notorietate pentru că, în urma amânării unei decizii, președintele Senatului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, s-a ales cu un dosar la Parchetul General. Tăriceanu era acuzat că timp de mai bine de doi ani a refuzat să aplice decizia instanței supreme.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat că el nu ia aceste decizii de unul singur, ci prin Biroul Permanent, care a trimis solicitarea la Comisia Juridică.

Legile care au limitat activitatea ANI

Pe lângă chichițele juridice și portițele din lege, în 2019 au apărut alte două acte normative care au golit de conținut sancțiunile pentru incompatibilitate.  Unul dintre ele, inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, spune că incompatibilitatea se prescrie după trei ani de la constatarea faptei.

Sunt 200 de dosare de incompatibilitate la care am fost nevoiți să renunțăm pentru că trecuseră cei trei ani.

Expertul Agenției Naționale de Integritate:

În primul rând, au stabilit un termen de prescripție al incompatibilității pentru trei ani.

”(5) Răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art. 2.517 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare”

Legea respectivă a fost modificată la inițiativa a 103 deputați, dintre care 101 de la PSD, unul de la minorități și un neafiliat. Proiectul a fost depus în Parlament în anul 2017 de către deputatul Cătălin Rădulescu. 

În al doilea rând, incompatibilitatea ”se stinge” când autoritatea și-a încheiat mandatul, ceea ce ar face inoperabilă o decizie a instanței, în cazul din Clinceni a Curții Supreme. 

Altfel spus, chiar dacă judecătorii stabilesc un termen de incompatibilitate în ani, conform legii, o altă lege vine și-i contrazice.

Legea a fost formulată astfel: „Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate.” – Legea 59/2019

Acest articol a fost invocat și de către Biroul Electoral de Circumscripție Clinceni când a acceptat candidatura primarului Adrian Budeanu. Potrivit prevederii legale, incompatibilitatea edilului s-ar fi manifestat în mandatul 2012 – 2016 și a dispărut odată cu încheierea lui. 

Potrivit acestui articol, incompatibilitatea edilului s-a manifestat în mandatul 2012 – 2016 și a dispărut odată cu încheierea lui.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Playtech.ro
Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...'
Viva.ro
Viorel și Vulpița s-au despărțit. Ce mesaj a postat Viorel și ce se întâmplă cu cei doi copii: 'Eu sunt cu...'
Ce salariu are un casier la Lidl, Kaufland, Profi, Pepco, Mega Image şi alte mari magazine din România
Observatornews.ro
Ce salariu are un casier la Lidl, Kaufland, Profi, Pepco, Mega Image şi alte mari magazine din România
Reacția uluitoare a unui britanic atunci când a văzut cum vorbesc elevii români engleză. Ce a spus Michael despre asta
Știrileprotv.ro
Reacția uluitoare a unui britanic atunci când a văzut cum vorbesc elevii români engleză. Ce a spus Michael despre asta
Cât de periculoasă este, de fapt, folia de aluminiu pentru gătit. Avertismentul specialiștilor
FANATIK.RO
Cât de periculoasă este, de fapt, folia de aluminiu pentru gătit. Avertismentul specialiștilor
OFICIAL | Maghiarii se ţin de ”glume”? UEFA nu a autorizat afişarea simbolurilor ”Ungariei Mari”. Anunţul FRF
Orangesport.ro
OFICIAL | Maghiarii se ţin de ”glume”? UEFA nu a autorizat afişarea simbolurilor ”Ungariei Mari”. Anunţul FRF
'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului
Unica.ro
'Am ajuns să mă gândesc la momentul sinuciderii'. Andreea Marin a dezvăluit cum a aflat că suferă de boala secolului
Horoscop 22 martie 2023. Berbecilor le-ar sta bine în postura omului calm și cumsecade, în orice situație, care înțelege ce este important
HOROSCOP
Horoscop 22 martie 2023. Berbecilor le-ar sta bine în postura omului calm și cumsecade, în orice situație, care înțelege ce este important
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză