„Cele două doamne au fost eliberate din închisoarea arbitrară și au ajuns la casa lor din Jeddah joi, 6 ianuarie 2022. Prințesa se simte bine, dar va cere părerea medicilor. Ea pare epuizată, dar are o dispoziție bună și este recunoscătoare să se reîntâlnească cu fiii ei”, a transmis sâmbătă, 8 ianuarie, consilierul juridic al prințesei, Henri Estramant.
Reprezentanții Guvernului din Arabia Saudită nu au făcut niciun comentarriu cu privire la eliberarea prințesei și a fiicei sale. De altfel, autoritățile din țara arabă nu au comentat niciodată în mod public acest caz.
În 2020, prințesa Basmah declara prin intermediul rețelelor sociale că era închisă în capitala Riad de mai bine de un an și că avea probleme de sănătate. Ea i-a cerut atunci actualului conducător al țării, vărul ei, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, să o elibereze pentru a putea primi îngrijiri medicale.
De asemenea, ea a acuzat că a fost închisă fără acuzații în penitenciarul al-Ha’ir, unde au fost plasați în detenție mulți alți deținuți politic și că nici ea, nici fiica ei nu au primit vreo explicație pentru arestarea lor, în ciuda solicitărilor repetate adresate curții regale și unchiului său, regele Salman.
Prințesa a fost arestată în februarie 2019 atunci când trebuia să călătorească în străinătate pentru un tratament medical. O rudă de-a sa spunea atunci că aceasta ar fi fost acuzată că a încercat să falsifice un pașaport. Detalii despre problemele ei de sănătate nu au fost dezvăluite niciodată.
De-a lungul timpului, prințesa Basmah, cea mai mică dintre copiii fostului rege Saud, a criticat în repetate rânduri modul în care sunt tratate femeile în Arabia Saudită.
Mai multe reforme au fost introduse în Arabia Saudită după ce prințul Mohammed a preluat conducerea regatului în iunie 2017.
Astfel, după zeci de ani, femeilor li s-a permis să conducă mașini și au fost relaxate așa-numitele reguli de „tutelă” care confereau bărbaților autoritate arbitrară asupra rudelor de sex feminin.
Totuși, autoritățile saudite au continuat reprimarea disidenților și a potențialilor oponenți, de la predicatori la activiști pentru drepturile femeilor, inclusiv membri ai familiei regale.
Într-o mărturie adresată ONU în 2020, familia prințesei Basmah a spus că probabil detenția ei are legătură în mare parte cu criticile sale deschise referitoare la abuzurile comise în țara sa.
Foto: EPA