Producătorii de imunoglobulină au dat asigurari conducerii Ministerului Sănătății că vor demara, începând din martie, procedurile pentru redirecționarea pe piața din România de pe celelalate piețe europene a unor cantități de imunoglobulină necesare în tratarea imunodeficientelor primare și a bolilor autoimune.
Echipa de conducere a Ministerului Sănătății s-a întâlnit miercuri cu cele cinci mari companii producătoare de imunoglobulină umană reunite în Asociația producătorilor de plasmă și produse plasmatice.
În cadrul discuțiilor, producătorii de imunoglobulină au dat asigurari că vor demara procedurile pentru redirecționarea pe piața din România a unor cantități de imunoglobulină. Totodată, producătorii au explicat că apariția unor discontitunități în procesul de fabricație a imunoglobulinei sunt cauzate în special de lipsa materiei prime.
Autoritățile române vor lua în calcul intenția de a stabili, împreună cu reprezentanții producătorilor de derivate din plasmă, procedurile și condițiile în care se poate colecta plasma de la donatori români pentru a fi folosită ca materie primă de către companiile producătoare de imunoglobulină.
”Prin asigurarea materiei prime, România poate reduce considerabil costurile de achiziție a acestor produse și ar asigura continuitatea produselor pe piață. În urma declanșării Mecanismului de Protecție Civilă pentru achiziția imunoglobulinei pentru imunodeficiențe primare din statele membre UE și NATO, aproximativ 70 de state au aderat la acest sistem și caută soluții pentru a spijini România”, anunță Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății va centraliza toate propunerile pe care le va primi, în vederea achiziționării prin Compania Națională UNIFARM S.A a cantităților de imunoglobulină necesare pentru tratamentul pacienților cu imunodeficiență primară pentru o perioadă de două luni.