Medicii spun că CNAS urmează să le deconteze în acest an 35 de lei brut pentru o consultație, în timp ce, într-o clinică privată, prețul unei consultații ajunge la 200-300 de lei, a relatat hotnews.ro. „Vrem să consultam, nu să emigram!” și „Rușine, rușine, rușine să vă fie!”, au scandat medicii la protestele de azi, desfășurate în fața policlinicilor Titan și Apaca din București.
Medicii de familie bucureșteni sunt nemulțumiți de faptul că factura lunară pentru servicii a cabinetului, decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, ajunge la 20.000-30.000 de lei, dar din această sumă ei trebuie să plătească toate cheltuielile cabinetului, inclusiv taxe și impozite către stat, iar în mână le mai rămân între 6.000 și 10.000 de lei.
Medicii de familie și cei de ambulator vor protesta miercuri, în București, pentru a treia zi consecutiv, de această dată în fața sediului CNAS, începând cu ora 12:00.
Situație similară și la nivel național. Cabinetele ar putea fi închise
Medicii de familie din Braşov ar putea să îşi închidă cabinetele la 1 februarie dacă nu se va reveni la cuantumul de anul trecut al valorilor puncte contractate, care urmează să scadă cu 35% începând de luna viitoare, a relatat Agerpres. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, Andrea Neculau, a spus că situaţia este una fără precedent în România, pentru că veniturile cabinetelor de medicină de familie scad cu aproximativ o treime.
Și la Sibiu, aproximativ 30 de medici de familie au demarat un protest spontan în fața Casei Județene de Asigurări de Sănătate, a relatat Turnul Sfatului. Principalele nemulțumiri pleacă de la proiectul pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 care prevede o scădere a bugetului alocat medicilor de familie cu aproximativ 30%. Medicii au spus că dacă proiectul de lege va fi aprobat, multe cabinete s-ar putea închide.
Și Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Cluj-Napoca, Mihai Mara, a spus că vor protesta în fața Casei de Asigurări de Sănătate, joi dimineață, 18 ianuarie. „Am chemat medicii de familie din județ să vină și am chemat și medicii din ambulatoriu să vină. Proiectul elaborat de Casa Națională ne scade veniturile cabinetului cu aproximativ 40-50% prin mai multe mecanisme. O dată prin scăderea valorii punctului per capita și pentru consultații. A doua oară prin limitarea numărului de consultații în cabinete, inclusiv prin eliminarea regularizării anuale”, a spus el, potrivit Europa FM.
Și în județul Mureș, aproximativ 100 de medici de familie au protestat în faţa Prefecturii. „Se pare că decidenţii noştri nu consideră sistemul medical esenţial, nu le pasă nici de noi, nici de pacienţii noştri şi de aceea am ajuns în acest punct. Subfinanţarea este drastică şi este foarte greu să ne susţinem cabinetele, plătim personal, asistent, contabil, femeie de serviciu, facturi, contracte, absolut tot”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş, Luminiţa Boitor, conform Agerpres.
La Vâlcea, medicii specialişti din ambulator au intrat în grevă japoneză şi se pregătesc de o grevă de avertisment, iar mulţi dintre medicii de familie ameninţă că vor închide cabinetele dacă nu se revine asupra bugetului, au anunţat reprezentanţii medicilor din Vâlcea, citați de Agerpres. Pe lângă scăderea veniturilor, ei sunt nemulţumiţi şi că le este redus numărul de consultaţii zilnice, în condiţiile în care în perioada sezonului rece fac cu greu faţă numărului de persoane care se prezintă la cabinete.
Și medicii de familie din județul Olt ies în stradă. Ei au anunțat că vor protesta miercuri, 17 ianuarie, în fața Prefecturii. Nemulțumirile lor sunt legate tot de scăderea veniturilor, a relatat Jurnalul Olteniei. Colegiul Medicilor Olt a transmis că „a luat act cu stupoare și regret de valorile punctelor pentru capitație și servicii atât pentru Medicina de Familie, cât și pentru Ambulatoriul de specialitate apărute în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.
Proteste sunt și în Timiș, a relatat Ziua de Vest. După ce luni au pichetat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, medicii de familie vor organiza un protest și în fața Prefecturii, miercuri, 17 ianuarie, de la ora 12.00. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Societății de Medicina Familiei Timiș, a spus: „Prim-ministrul țării nu își asumă tăierea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și din ambulator, plasând responsabilitatea la Ministerul de Finanțe. Nu este normal să acoperi deficitul bugetar luând de la sănătate, din Fondul Special de Asigurări la care contribuim cu toții și care nu se știe cum și pentru ce este folosit, fiind inclus în bugetul de stat”.
Protestele au loc în contextul în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un nou președinte, Valeria Herdea, propusă de PNL și acceptată de premierul și liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a spus despre ea că este „o doamnă respectată, nu i-am reținut numele”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Alex.59 • 17.01.2024, 12:46
Asta ne mai trebuia acum (cu atâta lume bolnavă)...că în rest le avem pe toate..! 🙄
Frumosul1 • 17.01.2024, 11:54
Să sperăm că vor soluționa pozitiv problema medicilor de familie este nevoie de ei atunci când ești bolnav Sint indispensabili