Protestatarii au mărșăluit la Berlin, Dusseldorf, Hanovra, Stuttgart, Dresda și Frankfurt, ținând pancarte cu multiple solicitări, de la scăderea inflației până la oprirea energiei nucleare și mai multe subvenții la prețul energiei pentru cei săraci.
Aproximativ 24.000 de persoane au participat, potrivit Greenpeace, unul dintre organizatori. Poliția a declarat că aproximativ 1.800 de protestatari s-au adunat la Berlin.
„Vrem să arătăm că avem nevoie urgentă de ajutor financiar pentru cetățeni, care să fie echilibrat din punct de vedere social. Oamenii cu venituri mai mici au nevoie de mai mult sprijin decât cei bogați”, a spus Andrea Kocsis. vicepreședinte al unuia dintre sindicatele care organizează protestele.
Parlamentul Germaniei a aprobat vineri un pachet de sprijin al guvernului de 200 de miliarde de euro, care urmărește să protejeze companiile și gospodăriile de impactul creșterii prețurilor la energie.
Pachetul include o plată unică pentru acoperirea unei facturi lunare de gaz pentru gospodării și întreprinderile mici și mijlocii și un mecanism de limitare a prețurilor din martie.
De asemenea, va finanța plafonarea prețurilor la energie electrică pentru gospodării și industrie cu fonduri suplimentare extrase din profiturile companiilor de electricitate.
„Mi-ar părea mai bine daca am distribui într-un mod mai just. Sunt milionari care spun că vor să plătească mai multe taxe. Nu văd să se întâmple ceva pe acest front”, a declarat Ulrich Franz, un protestatar din Berlin.
Inflația germană a atins în septembrie cel mai ridicat nivel din ultimul sfert de secol, la 10,9%, determinată de costurile mai mari ale energiei.
Creșterea prețurilor, motiv de proteste în toată Europa
Inflația care a atins cote ridicate în toată Uniunea Europeană a dus la proteste de amploare în numeroase state europene. La începutul lunii septembrie, 70.000 de cehi au protestat în Praga. Manifestația a fost una puternic prorusă, cu mesaje împotriva UE și a NATO și cu solicitarea de ridicare a sancțiunilor impuse Rusiei.
De asemenea, în Franța, sindicatele au îndemnat la grevă generală, iar, marți, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile principalelor orașe pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor.
Proteste, dar cu un număr mai mic de participanți, au avut loc și la București, sindicatele cerând creșterea salariilor pentru ca angajații să facă față inflației.