Doua milioane de romani sufera de hipoacuzie, boala ce le afecteaza existenta. Protezarea e singura lor sansa pentru o viata normala.
Chiar daca aparatele auditive nu readuc total auzul, macar imbunatatesc considerabil aceasta abilitate. În plus, progresul tehnologiei face ca aparatele auditive de ultima generatie sa fie aproape insesizabile.
“Pentru o parte dintre pacienti exista o solutie eficienta, protezele auditive numite BAHA. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, pacientul aude sunetele aproape normal”, ne-a declarat dr. Elena Latcan, de la Centrul Medical PRAIN.
Protezele BAHA sunt ancorate pe os, iar microprocesorul se fixeaza in spatele urechii. “Operatia are doua etape, fiecare dureaza o ora si se face sub anestezie locala. Microprocesorul de sunet e garantat 1 an si se poate repara timp de 5 ani, dupa care se recomanda schimbarea lui”, ne-a spus dr. Latcan. Costurile protezei se ridica la 8.000 de euro.
Micuta Simina a fost operata in 2004
Una dintre persoanele care au beneficiat de un astfel de implant e Simina Istrate din Sibiu. Micuta de 8 ani a fost operata de dr. Elena Latcan in urma cu 3 ani, iar acum duce o viata normala. “Simina s-a nascut cu o malformatie congenitala la ambele urechi: nu avea conductul auditiv. A venit la mine cand avea 5 ani. Deoarece la ea era posibila transmiterea sunetului doar pe cale osoasa, i-am pus proteza BAHA. La doua luni dupa operatie incepuse deja sa vorbeasca”, explica dr. Latcan. Dupa operatie, Simina a urmat un tratament cu un logoped, iar acum este recuperata complet ca auz si vorbire.
Datorita implantului, Simina poate invata acum la o scoala normala si nu se deosebeste cu nimic de ceilalti copii. De doua ori pe an, fetita vine la control, la dr. Elena Latcan