„Atâta timp cât eu şi echipa mea vom fi la Ministerul Sănătăţii, nu vom accepta o reluare a unui scenariu care a pus mare presiune şi în dificultate familiile, copiii şi mai ales dezvoltarea lor. Una este să închizi pentru o perioadă foarte scurtă de timp şi doar acolo unde este cazul şi altceva este să iei o măsură discreţionară la nivelul întregii ţări, care a fost prelungită în mod nejustificat”, a declarat Alexandru Rafila.
Ministrul sănătății a precizat că realizarea de stocuri de materiale de protecţie este un lucru necesar chiar și în condițiile în care nu există o amenințare a unei pandemii.
„Nu se anunţă niciun fel de pandemie în această perioadă, dar sigur că să fii pregătit, să ai resurse – gândiţi-vă doar la resursele materiale necesare ca să nu ajungi în situaţia să cumperi măşti sau costume de protecţie cu preţuri de 20 de ori mai mari – e o măsură raţională”, a precizat Alexandru Rafila.
În ceea ce priveşte vaccinul anti-COVID, Alexandru Rafila a explicat că, potrivit angajamentului încheiat în 2021, România ar trebui să primească 11 milioane de doze de ser anti-COVID anul acesta, subliniind că a insistat asupra reducerii drastice a cantităţilor care constituie obligaţie contractuală, limitând cantitatea la 3 milioane de doze din vaccinul pentru tulpina cea mai nouă, BA 5.
„Ideea e să nu plătim vaccinul care nu vine şi dacă reuşim acest lucru o să fie o economie de circa 160 de milioane de euro. Eu cred că există o şansă serioasă, poziţia noastră a fost constantă în sensul renegocierii acestui contract”, a mai spus Alexandru Rafila.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro