Întreaga lume reacționează după decesul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a condus Casa Regală timp de 70 de ani, fiind astfel cel mai longegiv monarh britanic. Editorialistul Cristian Tudor Popescu acuză însă că „funeraliile reginei Elisabeta a II-a sunt Campionatul Mondial de Fotbal sau premiile Oscar”.
„Moartea reginei nu schimbă nimic în politica UK. Elisabeta a II-a a însemnat, vreme de 70 de ani, nimic altceva decât imagine, identitară pentru englezi, spectaculară pentru restul globului. O imagine puternică însă”, scrie CTP în comentariul său din publicația Republica.
Jurnalistul spune că Marea Britanie a păstrat monarhia pentru a menține „amintirea trufașă a Imperiului colonial”, monarhul de la Londra fiind suvern peste încă 14 state din lume, fără nicio putere politică însă.
CTP crede că, odată cu moartea reginei Elisabeta a II-a, Casa Regală britanică va fi pusă la grea încercare de a rămâne un simbol identitar și relevant poporului. Tocmai de aceea, gazetarul spune că dispariția reginei ar fi fost un prilej bun ca Marea Britanie să devină republică, cum a fost pentru scurtă vreme, în 1649.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nickthebit • 09.09.2022, 18:43
Cu tot respectul dar articolul este o mostra de gandire comunistoida. Nicidecum cu regina Elisabeta a II-a a inceput perioada de reprezentare nonpolitica a casei regale asa cum a devenit traditional si in alte tari care sunt regate asa ca odata cu disparitiei reginei Marii Britanii nu se va schimba nimic la nivelul reprezentarii casei regale in ochii britanicilor. Regina Angliei a reprezentat un puternic simbol pt britanici la fel cum va reprezenta si Charles al III-lea si ceilalti dupa el. Pe noi romanii ne-a distorsionat puternic regimul comunist altfel si noi am fi fost din nou regat asa cum ar fi trebuit sa fim dupa schimbarea de regim din decembrie 1989. O intrebare pt d-l Popescu: Care este traditia noastra republicana in afara perioadei de dupa 1946? Asta ca sa completam viitoarea traditie republicana a Marii Britanii,
Nae_4774 • 09.09.2022, 16:23
Vorbește și Critinel că e și el om, nu-i așa? Cu un IQ mult peste valoarea medie a speciei Homo Saliens, domnia sa sigur știe că englejii sadea nu-l citesc...In altă ordine de idei, de ce nu le recomandă republica rușilor, celor pe care i-a apucat dorința restaurării imperiului țarist?