MENIU CAUTĂ
12 Dec. 2018 07:30 , de Cristian Simion

Reacția șocantă a șefului Gărzii de Mediu Prahova la problema poluării de la Blejoi: „Aparatul a luat-o un pic razna. Ce măsuri pot eu să o iau?”

Distribuie

Şeful Gărzii de Mediu Prahova, Antonio Adrian Spînu, susţine că a aflat de la Agenţia pentru Protecţia Mediului că în perioada 1 - 4 decembrie "aparatul a luat-o un pic razna" (n. red. - aparatul care măsoară gradul de poluare) şi întreabă, retoric, ce măsuri să ia în asemenea condiţii. Spînu mărturiseşte că a văzut raportul APM la o săptămână de la măsurătorile îngrijorătoare.

„Eu acum am văzut răspunsul şi de la APM şi mi se pare că acoperă şi mai bine şi e mai bine că i-aţi întrebat pe ei, pentru că sunt staţiile lor şi dacă ei au spus că au fost înregistrate defecţiuni şi anomalii în măsurătorile pe care le-au făcut, înseamnă că asta e şi cauza pentru care s-au înregistrat şi lucrurile astea”, a declarat pentru Libertatea comisarul şef Antonio Adrian Spînu.

Întrebat insistent de către reporterul Libertatea ce măsuri se iau, în condiţiile în care APM Prahova a informat că aparatul a avut anomalii în funcţionare numai în data de 4 decembrie, între orele 6.00 şi 14.00, Spînu insistă că nu are ce măsuri lua.

„În răspunsul pe care vi l-a dat, APM v-a spus că s-au înregistrat în data de 4 anomalii în funcţionare, ceea ce vine să confirme, de fapt, ideea că acest aparat, în perioada evident premergătoare, adică exact în intervalul ăsta 1 – 4 (n. red. – decembrie), a luat-o un pic razna. Ce măsuri să iau eu dacă e vorba de un aparat al APM care a avut nişte anomalii în funcţionare?”, susţine şeful Gărzii de Mediu din Prahova.

El explică faptul că „valorile au fost atât de mari încât trebuia să se întâmple un eveniment de care ar fi putut să afle toată lumea din zonă, raportat la valorile care s-au înregistrat”.

Referindu-se, strict teoretic, la posibile cauze ale poluării, comisarul de mediu menționează: traficul din zonă, încălzirea rezidenţială, fiind o perioadă mai rece, și împrăștierea materialului antiderapant sau lucrări de construcţii în zona staţiei respective.

„Pentru că, dacă în zona staţiei două maşini de balastru sau de nisip se descarcă, sigur că aparatul ăla înregistrează şi el, săracul, tot praful care vine lângă el”.

Şeful Gărzii de Mediu Prahova a mai spus că singura societate comercială din zonă care are indicator de PM 10 este partea de cracare catalitică din cadrul rafinăriei Vega, aparținând Rompetrol, şi că în perioada în care s-au înregistrat depăşirile rafinăria nu a raportat către autorităţi niciun incident.

„Nu trebuie să privim totul într-o cheie din asta, panicardă. Asta e ideea: că s-a stricat. Vă daţi seama că dacă s-a defectat un senzor acolo, sau ceva, a înregistrat valorile respective, sincer vă spun”, spune şeful Gărzii de Mediu Prahova.


Citește și:

„Dosarele X” în Blejoi. Am fost în comuna prahoveană care pe 4 decembrie a fost cea mai poluată localitate din lume. «Nu am simțit nimic deosebit sau să se vadă ceva nor, mai deosebit. Nici miros»

Măsurătorile mondiale din 4 decembrie au arătat că o comună din Prahova este cea mai poluată localitate din lume

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Un avion de instrucție s-a prăbușit la Tuzla! O persoană a murit
Comentarii