Mergi direct la conținut »
Măsurătorile mondiale din 4 decembrie au arătat că o comună din Prahova este cea mai poluată localitate din lume!
Ştiri Libertatea > Ştiri > Măsurătorile mondiale din 4 decembrie au arătat că o comună din Prahova este cea mai poluată localitate din lume!

Măsurătorile mondiale din 4 decembrie au arătat că o comună din Prahova este cea mai poluată localitate din lume!

Un cititor al ziarului a semnalat redacției o situație prezentată de un site internațional privind o poluare masivă a comunei Blejoi din Prahova în ziua de 4 decembrie, la ora 14.00. Libertatea a încercat să afle de la autorități sursa poluării și măsurile luate. Este vorba de două rafinării, Rompetrol Vega și Petrotel-Lukoil, de la care pulberile în suspensie, care otrăvesc plămânii, au ajuns la valori duble!

De Cristian Simion,

  • Fix în ziua cu cote alarmante pe harta mondială, aparatul de măsurare de la Blejoi „s-a defectat”
  • Localnicii s-au obișnuit cu „fumul” și nu mai reclamă.
  • Primarul nu știa de poluarea care i-a adus comuna pe primul loc în top.
  • Garda de Mediu a aflat imediat, dar verifică rafinăriile din zonă abia după o săptămână.

Potrivit Worlds Air Pollution – un proiect care măsoară calitatea aerului din 80 de ţări -, la momentul indicat, comuna Blejoi era pe primul loc în topul celor mai poluate localităţi din Europa la indicatorul PM 10 – pulberi în suspesie.

Poluarea de la Blejoi a fost ulterior confirmată parțial reporterului Libertatea de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, care are montată chiar în curtea primăriei comunei o staţie de măsurare a indicatorilor privind calitatea aerului.

Aparatul din comună, defect 8 ore în ziua recordului de poluare

Conform APM Prahova, în condițiile în care valoarea medie zilnică pentru indicatorul PM 10 este, la Blejoi, de 50 micrograme pe metru cub (ug/mc), în data de 1 decembrie, acest indicator a fost de 59,2. În următoarele două zile, indicatorul a „explodat”, ajungând la valori aproape duble faţă de o zi „normală”: 95,63 ug/mc în 2 decembrie şi 95,54 ug/mc în 3 decembrie.

În ziua de 4 decembrie, când harta mondială arăta cote alarmante ale pulberilor în suspensie, aparatul de măsurare de la Blejoi s-a defectat la ora 06.00, fiind repus în funcţiune la ora 14.00.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova admite că, în acea perioadă, indicii generali privind calitatea aerului la Blejoi au fost cuprinşi între 4 – mediu şi 6 – foarte rău.

Pulberile afectează aparatul respirator, la fel ca în turnătorii sau în mine

Ce sunt pulberile în suspensie? Microparticule care intră în plămâni şi îmbolnăvesc, încet, dar sigur, aparatul respirator.

„Sunt periculoase pentru aparatul respirator, pentru că dau afecţiuni atât ale căilor aeriene superioare, cât şi ale pulmonului. Aceste pulberi se depun pe pereţii alveolelor şi duc la o îmbătrânire prematură a plămânului. Cronicizate, aceste afecțiuni determină apariţia prematură a emfizemului pulmonar. Se întâmplă acelaşi lucru ca și în cazul celor ce lucrează în medii cu pulberi, în turnătorie, ca la minerii din abataje, doar că acolo procesul este mult mai intens”, a explicat medicul Daniel Nicolae, șeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova.

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19
Recomandări

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19

 

Localnicii nu reclamă, primarul nu știe. „Ne-am obişnuit cu poluarea dată de rafinării”

Puțin peste 8.500 de oameni trăiesc în Blejoi, care e la aproximativ 6 kilometri de Ploiești și la 65 de kilometri de București.

Localnicii spun că știu de ani buni că trăiesc într-o zonă cu poluare ridicată, dar că s-au obișnuit cu „fumul” care acoperă comuna și niciunul nu a făcut vreo reclamație la primărie în acest sens.

 

 

Primarul Adrian Dumitru afirmă și el că nu a primit nicio reclamaţie de la localnici, nici înainte și nici după ziua în care comuna pe care o conduce a urcat pe primul loc în topul poluării cu pulberi în suspensie. Mai degrabă, oamenii s-au arătat deranjaţi de mirosurile provenite de pe câmpurile din zona localităţii după ce se împrăştie îngrăşământ natural adus de la o fermă de pui, decât de aerul irespirabil de la pulberi.

Primăriile din București nu au de unde să cumpere dozatoare cu dezinfectant pentru scările de bloc
Recomandări

Primăriile din București nu au de unde să cumpere dozatoare cu dezinfectant pentru scările de bloc

 

Cum explică primarul lipsa de atitudine a localnicilor:

„În momentul în care trăieşti într-un mediu, uşor-uşor te obişnuieşti cu el. Noi ne-am obişnuit cu poluarea dată de rafinării, cu mirosurile care mai sunt de la Avicola”.

 

 

Primarul, unul dintre cei mai longevivi din Prahova, spune că nu a fost informat niciodată de autorităţile din domeniul protecţiei mediului cu privire la gradul de poluare al comunei. Şi nici nu ar putea cataloga cât de poluată este comuna Blejoi.

„Sursele de poluare sunt multiple. Suntem în vecinătatea a două rafinării (Rompetrol Vega și Petrotel-Lukoil – n.r.), faptul că avem comuna străbătută de două drumuri naţionale, iar valorile de trafic şi ele generează poluare… Nu pot să apreciez acum dacă este poluată, foarte poluată sau slab poluată. Cei care monitorizează calitatea aerului pe zona asta cred că sunt cei mai în măsură, analizând datele statistice şi informaţiile primite din măsurători”, spune Adrian Dumitru.

Poluare pe 4 decembrie, controale la rafinării după o săptămână

Libertatea a încercat să obțină un punct de vedere și de la Garda de Mediu Prahova, însă șeful instituției era plecat în concediu. În lipsa comisarului-şef, înlocuitorul său, Ioana Feraru, ne-a spus că Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Prahova a fost informată de APM despre poluarea din 4 decembrie de la Blejoi şi că în săptămâna 10-16 decembrie se vor lua măsuri.

„Referitor la depăşirile din PM 10 înregistrate de APM Prahova, se vor efectua controale săptămâna viitoare, să stabilim exact de unde au venit depăşirile, în urma analizelor pe care le are fiecare rafinărie în parte”.

Odată cu Garda de Mediu, APM a înştiinţat şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova, pentru ca specialiştii să stabilească dacă a fost pusă în pericol sănătatea locuitorilor.

„În perioada în care aţi spus că au fost depăşiri, noi am primit adresă şi se lucrează, şi o să dăm şi răspuns. Dacă vreţi mai multe, puteţi să le solicitaţi în scris”, spune directorul DSP Prahova, Ioana Loghin.


Citește și:

FOTO/ La primărie, pe pavele, la școală, prin  noroi. Cum explică primarul: „Acolo e șantier, doar nu era să construiesc școala în altă parte și să o plantez în Prigoreni”

Close
Închide
  Close