UPDATE ora 21.30 Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă a prezentat principalele prevedri din rectificarea bugetară.

El a precizat că actualul context legat de pandemia de coronavirus a impus ajutarea indicatorilor care au stat la baza bugetului pe 2020.

Creşterea economică este estimată cu o contracţie de 1,9%, cu aproape 6% în minus, a dinamicii produsului intern brut.

Cea mai amplă scădere este așteaptată la încasările din contribuții de Asigurări Sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a măsurilor privind șomajul tehnic și a reducerii sau opririi activității în unele sectoare.

Reducerea și închiderea unor activități va impacta și pe încasările din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).

Influențele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat se prezintă astfel:

 • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, în principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizații în urma suspendării activității conform OUG nr.30/2020 și +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.
 • Ministerul Sănătății: +3.796,4 milioane lei, astfel:
 • + 740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziții în regim de urgență de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susținerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.
 • + 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanțare rambursabilă
 • + 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
 • Ministerul Finanțelor Publice – Acțiuni Generale: +3.215,0 milioane lei, din care în principal pentru: + 3.000,0 milioane lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, 200 milioane lei pentru schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.
 • Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației: +1.000 milioane lei pentru derularea Programului Național de Dezvoltare Locală.
 • Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:
 • +200 milioane lei pentru finanțarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
 • +480 milioane lei pentru stocuri de urgență medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliției de Frontieră Române, Poliției Române, Jandarmeriei Române și IGSU, care participă la acțiuni de limitare a răspândirii infecției cu coronavirusul SARS-COV-2.
 • Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor: +135,0 milioane lei reprezentând subvenții acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garanțiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.
 • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achiziția de către direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de echipamente de protecție și materiale de dezinfecție necesare desfășurării activității în condiții de siguranță.
 • Serviciul de Telecomunicații Speciale: +27,5 milioane lei pentru achiziția de echipamente, inclusiv licențe și aplicații informatice pentru creșterea capacității STS de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicații și tehnologia informației primite de la autoritățile și instituțiile statului implicate în combaterea pandemiei de coronavirus și limitarea răspândirii acesteia, precum și pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicații și aplicații necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate.
 • Serviciul Român de Informații: +13,2 milioane lei pentru susținerea activității unităților sanitare din rețeaua proprie, igienizarea spațiilor de lucru, asigurarea materialelor de protecție pentru personalul care își desfășoară activitatea pe aeroporturi și de transport al corespondenței clasificate.
 • Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane lei în special pentruacoperirea cheltuielilor transportului în România a cetățenilor români aflați în carantină pe teritoriul altor state.
 • Academia Romana: +5,6 milioane lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgență Elias și Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu – achiziționare echipamente protecție, curățenie, dezinfectanți, aparate UV, aparatură medicală și echipamente comunicații în urgență.
 • Ministerul Apărării Naționale: realocări de la cheltuieli de capital la bunuri și servicii și Transferuri între unități ale administrației publice pentru achiziționare echipamente protecție, curățenie, dezinfectanți, aparate UV, aparatură medicală și echipamente comunicații în urgență.

UPDATE ora 17.40 Şedinţa de Guvern a început cu o întârziere de aproape 40 de minute.

Principalele declaraţii din şedinţa de Guvern:

 • Florin Cîţu: Am primit de la sistemul financiar bancar observaţii privind amânarea plăţii creditelor. Am ţinut cont de unele dintre el. Din ce am primit până acum, lucrurile merg, au fost cazuri bîn care s-au amânat creditele printr-un simplu sms.
 • Ludovic Orban: Aţi reuşit rambursarea TVA-ului pe perioada stării de urgenţă? Florin Cîţu: Sper să putem anunţa mâine, suntem pe zero cu rambursările, cred că e o premieră
 • În paralel, informatizarea ANAF, sistem electronic de facturare
 • Ludovic Orban: La nivelul Uniunii Europene, avem cea mai mică rată de colectare a TVA-ului. Să dăm mesaje clare, noi am majorat termenul pentru plata taxelor şi impozitelor, cu bonificaţie. Asta nu înseamnă că nu trebuie să plătească. Noi am luat măsura ca să nu apară cozi la ghişee
 • Ludovic Orban: La Ministerul Muncii, noi am luat decizia de a susţine angajaţii şi angajatorii. Vreau să ştiu cum stăm cu procesarea plăţilor, să ştie oamenii când vor beneficia de aceşti bani din şomajul tehnic
 • Violeta Alexandru: O primă parte au primit deja banii. Solicitările la nivel naţional, puţin peste 562.000 de angajaţi, cereri depuse de companii, pentru angajaţii cărora li s-a suspendat temportat contractul, adică şomajul tehnic. Primele părţi din rezervele instiuţiei s-au făcut, aşteptăm rectificarea bugetară
 • Ludovic Orban, către Virgil Popescu, ministrul Economiei: Cum merge cu certificatele de urgenţă?
 • Virgil Popescu: Prin aplicaţia care am creat-o la nivelul Ministerului Economiei, aceste solicitări sunt procesate şi în acelaşi timp sunt şi eliberate certificatele, totul este electronic. Au fost soluţionate în jur de 5.000 de cereri de eliberare de certificate de urgenţă de tip II pentru companiile a căror activitate a fost afectată în sensul că încasările sau veniturile au fost diminuate cu cel puţin 25%. În total, în jur de 20.000 de companii au solicitat până acum şi au şi obţinut certificatele
 • Ludovic Orban: Măsura interdicţiei exporturilor de cereale nu poate fi decât una temporară, ţine de siguranţa alimentară a populaţiei
 • Nelu Tătaru: Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare.  (PCR-urile sunt – n.red.) operaționalizate sau în curs de operaționalizare. Din acest motiv facem în jur de 4.500-4.700 de testări pe zi, se lucrează pe aceste aparate. Țin să menționez că nu ține doar de capacitatea aparatului, ține și de personalul care lucrează pe acest aparat și dacă lucrează pe o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat și dacă are capacitatea ca timp și fizic să poată lucra.
 • Ludovic Orban: În timp ce unele centre sunt suprasolicitate și, din cauza trimiterii de probe prelevate către teste, uneori au un timp de așteptare mai mare de 24 de ore, sunt alte centre de testare care au PCR-uri pe care aproape că nu le folosesc.
 • Nelu Tătaru: În zilele următoare vom face o repartiție de la nivel central sau a reprezentanților zonali prin DSP-uri ca aceste teste recoltate să meargă către zonele de testare care au și capacitatea și să nu se mai aștepte decât cel mult 24 de ore

Principalele declaraţii ale ministrului Florin Cîţu:

 • Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei.
 • Estimările Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică o contracţie a economiei de 1,9% în acest an şi un PIB nominal în scădere la 1,12 miliarde de lei.
 • Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB.
 • Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii.
 • Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba.
 • Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial.
 • În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB.
 • Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem.
 • Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei”
 • Impozitul pe profit scade, la fel și impozitul pe venit. Și din TVA se estimează o încasare mai mică, la fel din accize și din contribuțiile la asigurări sociale
 • Este clar că în economia privată se merge pe menţinerea capacităţii de producţie
 • Cresc cheltuielile cu asigurările sociale, cu 5,6 miliarde de lei
 • 3 miliarde de lei, în fondul de rezervă
 • Au început să se facă plăţile pentru şomajul tehnic
 • Nu vom creşte în niciun caz taxe în acest an, lecţia lui 2008-2009 a fost aceasta, plătim facturile la timp, rambursăm TVA anticipat, în aprilie, mergem contrar acestei idei
 • Nu se umblă la investiții și nu se va tăia niciun ban de la acest capitol. Dimpotrivă, a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării pentru proiectele din PNDL cu un miliard de lei.
 • Sunt discuţii privind plata chiriilor, nu e nimic finalizat şi nu e la Ministerul Finanţelor Publice
 • Încasările în martie arată că economia a încetinit
 • În aprilie, marile companii mari, care aveau bani în cont, au început să plătească aceste impozite. Le mulţumesc, apelul meu a fost auzit

Şedinţa de Guvern începe la ora 17.00.

Premierul Ludovic Orban anunţa, în urmă cu o zi, la un post de televiziune, că sunt pregătiţi să asigure plata sumelor necesare pentru angajaţii care au ajuns în situaţia de a beneficia de şomajul tehnic.

„Vom asigura resursele financiare, săptămâna aceasta avem ordonanţa privind rectificarea bugetului, creşterea alocărilor pentru sănătate şi muncă şi protecţie socială. De asemenea, la rectificarea bugetară vom creşte plafonul pentru creditele garantate de stat pentru IMM-uri, de la 5 la 15 miliarde”, a spus Ludovic Orban.


VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
BREAKING: Petrică Cercel a murit după ce a luat covid-19. Informații de ultimă oră despre cazul lui
Playtech.ro
BREAKING: Petrică Cercel a murit după ce a luat covid-19. Informații de ultimă oră despre cazul lui
Medic premiat de primăria Baia Mare pentru profesionalism, reținut după ce ar fi luat de 14 ori şpagă
Observatornews.ro
Medic premiat de primăria Baia Mare pentru profesionalism, reținut după ce ar fi luat de 14 ori şpagă
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
O tânără a fost abordată în bar de un bărbat care i-a arătat contul cu zeci de mii de euro. Fata s-a uitat la telefon, iar ce a urmat l-a surprins total pe bărbat. VIDEO
Știrileprotv.ro
O tânără a fost abordată în bar de un bărbat care i-a arătat contul cu zeci de mii de euro. Fata s-a uitat la telefon, iar ce a urmat l-a surprins total pe bărbat. VIDEO
VIDEO | Gică Hagi şi Simona Halep, momentul serii. Toţi s-au oprit să-i admire. EXCLUSIV
Telekomsport
VIDEO | Gică Hagi şi Simona Halep, momentul serii. Toţi s-au oprit să-i admire. EXCLUSIV
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă
PUBLICITATE
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă