Puţini ştiu însă că Edy este şi poliţist. Până urci la ultimul etaj al clădirii treci de tot felul de firme care şi-au găsit „culcuşul“ în clădire: o imprimerie, o croitorie, o şcoală de şoferi, cursuri de dansuri de societate, de lupte aikido … până ajungi la „Atelierul de muzică – Prefix TM. Odată intrat în sala de repetiții, totul prinde viaţă şi culoare. E o curăţenie impecabilă, prin urmare, gazda ne oferă la intrare papuci igienici, albaştri. Apoi intri direct „pe scenă“.

Polițistul Eduard BanIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Chitări electrice, tobe, clape, partituri, microfoane, afişe, staţii, boxe, reflectoare… Nu lipseşte nimic şi nimic nu e în plus. Se simte pasiunea şi grija pentru fiecare detaliu din prima clipă. Aşa arată „sufrageria“ lui Edy, locul unde s-a născut singura trupă Tribute Black Sabbath din România şi unde copiii pasionaţi de muzica „grea“ învaţă să cânte rock.

De patru ani şi jumătate, de când s-a mutat la Braşov a decis să investească totul într-un vis.

„Alţii la vârsta mea şi-au cumpărat casă, masă, cățel, purcel… Eu mi-am făcut acest studio. Dacă nu am reuşit să îmi întemeiez o familie, am zis să îmi urmez visul de a construi un exemplu minunat atât pentru fiica mea, cât și pentru alți copii“, spune Edy, acum în vârstă de 37 de ani.

Omagiu pentru tata

Edy a intrat în poliţie la îndemnul unui bun prieten din copilărie, Laurenţiu, care a urmat acest drum. Şi pentru că a fost mereu un spirit justiţiar, chitit pe dreptate şi adevăr, Edy s-a gândit că i s-ar potrivi uniforma de poliţist. Prin urmare, în 2007 a terminat cursurile şcolii de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr“ din Câmpina şi s-a angajat la IPJ Teleorman, aproape de casă, el fiind originar din Turnu Măgurele. S-a călit însă cu adevărat când a ajuns la Bucureşti, la Poliţia Capitalei, unde a lucrat la secţia 9 Poliţie, ca agent de ordine publică şi patrulare în cea mai periculoasă zonă din oraş, Pantelimon.

La Braşov, a ajuns în urmă cu patru ani, la „Mascaţi“, la Serviciul de Acţiuni Speciale – Intervenţii Rapide, iar de un an este la Compartimentul Pirotehnic, în cadrul aceleiaşi structuri.

„În 2011, am început o relaţie din care a rezultat fetiţa mea. Pentru că mama fetiţei locuieşte în Braşov, în 2013, am venit aici, strict cu gândul de a fi aproape de copilul meu. Dacă rămâneam în Bucureşti era mai greu să fiu lângă ea. E greu şi în condiţiile actuale pentru că am un program de vizită şi nu sunt în permanenţă cu ea“, spune Edy.

În 2012, a avut un an greu. A fost anul în care tatăl său s-a stins, după ce s-a luptat mai bine de un an cu cancerul, care într-un final l-a doborât. În anul următor a venit pe lume fetiţa lui, Karina, iar la o lună şi ceva s-a despărţit de mama copilei.

„Au venit una după alta şi m-am refugiat în chitară. Cum alţii se refugiază în fel de fel de vicii, eu m-am refugiat în chitară. Taică-meu a cântat şi el, tot la chitară, şi avea o trupă, Prefix TM, nume pe care l-am păstrat şi eu mai departe şi care înseamnă Prefix Turnu Măgurele. Spre sfârşitul anilor ‘80 nu aveau prefix telefonic la Turnu Măgurele şi aşa s-a născut numele trupei tatălui meu, acesta venind ca un protest la adresa autorităților la acea vreme“, povesteşte el.

Chitara tatălui său stă acum agăţată la loc de cinste pe un perete din studio, deasupra staţiei de chitară, moşteniri de suflet rămase de la el.

„Plecarea tatălui meu mi-a lăsat un mare gol în suflet, pentru că mi-a fost cel mai bun prieten. Ceea ce fac acum şi ceea ce se întâmplă aici în sala aceasta, Atelierul de muzică, este un omagiu pentru el. Într-un fel îi plătesc tribut, îi cinstesc numele, pentru tot ce a făcut pentru mine. Moartea lui a fost pornirea mea. Plus că e vorba de fiica mea căreia sper să îi transmit dragostea pentru muzică și un bun exemplu. Deocamdată, văd că îi place, pentru că la trei ani ţinea ritmul la tobe. Acum are chitara ei electrică, un «Jackson» (roz )“, mai spune Edy.

Îşi aduce aminte că avea 10 – 11 ani când tatăl lui l-a adus să asculte Metallica, apoi Deep Purple, Led Zeppelin, ce se putea găsi pe atunci.

„La un moment dat, ţin minte că mergeam cu el în maşină, către Alexandria, şi mi-a spus «Măi, să-i cauţi pe unii, Black Sabbath, ăia sunt grei rău de tot. Ceva peste firea omenească». Mie mi-au rămas cuvintele astea în cap, că sunt grei de tot. Şi de aia cânt Sabbath, erau un punct de referință pentru el. Au trecut mai bine de 20 de ani de atunci… a fost ambiţia mea să cânt muzica lor“, a mai spus Edy.

„Am cunoscut oameni cu adevărat duri, de aceea eu nu mă consider unul dintre ei“

Despre muzica Black Sabbath, Edy spune că este o muzică lipsită de comercial, o muzică în care trebuie să stai cu urechile ciulite ca să o înţelegi.

„Muzica Black Sabbath, pe lângă partea instrumentală, are o putere fantastică în versuri. Mesajul pe care îl transmit ei, aşa cum am înţeles eu muzica lor, este «Aşa să nu faci în viaţă!». Vorbesc despre droguri sau violenţă şi care e efectul acestora asupra societăţii, chestii pe care eu le-am întâlnit în munca mea de poliţist. În Bucureşti, am lucrat numai de noapte la Secţia 9 Poliţie, Pantelimon, cunoscută ca fiind patria drogaţilor. La un moment dat, m-am înţepat de la un individ care avea în buzunar o fiolă de algocalmin. Şi ştiind că mai toţi aveau hepatita C sau sifilis, am stat două săptămâni ca pe ace până mi-au sosit analizele şi am văzut că sunt ok“, a mărturisit el.

Deşi prin natura meseriei sale avea datoria de a-i ţine în frâu pe cei mai periculoşi infractori, Edy nu se consideră un dur: „Am cunoscut oameni cu adevărat duri, de aceea eu nu mă consider unul dintre ei. Oamenii duri sunt de neînduplecat. Pe când eu, dacă îmi aduci chestii plauzibile, am urechi de ascultat. Faptul că acum lucrez în cadrul pirotehnic, atitudinea pe care trebuie să o ai pe linia de serviciu este cu totul alta decât cea de până acum un an când am trecut de la Intervenţii Speciale la Pirotehnic. Aici trebuie să fii foarte calm, pozitiv, extrem de calculat, pentru că poţi face o singură mişcare greşită care îţi poate fi fatală nu doar ţie, ci şi celor din jur“.

Cele mai dure intervenţii la care a participat nu au fost nicidecum cele de la „mascaţi“ în Braşov, aşa cum s-ar crede, ci cele de pe vremea când era agent de ordine publică şi patrulare.

„Aveam în Pantelimon o zonă foarte foarte periculoasă, unde erai trimis la un scandal, doar tu şi partenerul tău, iar tu nu ştiai ce şi câte persoane te aşteaptă de partea cealaltă a uşii. Şi trebuia să fim extrem de orientați pentru a duce treaba la bun sfârșit“, mai povestește poliţistul.

La una dintre intervenţii a ajuns acasă cu un ochi vânăt, pentru că s-a bătut parte în parte în stradă cu un individ, cu care ulterior s-a judecat prin instanţă. Acum e relativ mai liniştit. Însă doar până în momentul în care este sunat de ofiţerul de serviciu sau șeful lui care îl anunţă că are un colet suspect:

„Nu poţi anticipa nimic din ceea ce poate fi la faţa locului. Trebuie să recunosc că eu sunt oarecum nou în meseria asta, însă pirotehnicul e o meserie destul de complicată. Calmul și stăpânirea de sine sunt elemente cheie în situațiile critice, iar pregătirea trebuie să fie continuă“.

FOTO: George Grădinaru


VIDEO/ Primarul care străbate pe jos 320 de kilometri, ca să aducă apă potabilă în localitatea sa. Și-a cusut singur bătăturile de la picioare și a mers mai departe

O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
Florin Busuioc, UMILIT public de fiul pe care a ales să îl uite. Tânărul a devenit obscen pe social media VIDEO
Playtech.ro
Florin Busuioc, UMILIT public de fiul pe care a ales să îl uite. Tânărul a devenit obscen pe social media VIDEO
Animație grafică. Cum s-a petrecut accidentul cu cinci morți de la Nistorești. Martor: ”A zburat prin aer şi altă maşină a trecut pe sub el”
Observatornews.ro
Animație grafică. Cum s-a petrecut accidentul cu cinci morți de la Nistorești. Martor: ”A zburat prin aer şi altă maşină a trecut pe sub el”
Horoscop 19 mai 2021. Racii ar fi bine să nu acorde prea multă atenție replicilor acide ale apropiaților
HOROSCOP
Horoscop 19 mai 2021. Racii ar fi bine să nu acorde prea multă atenție replicilor acide ale apropiaților
Iluzia optică a fetiței care se scufundă în beton ”topește creierul oamenilor”. Îți poți da seama ce s-a întâmplat, de fapt?
Știrileprotv.ro
Iluzia optică a fetiței care se scufundă în beton ”topește creierul oamenilor”. Îți poți da seama ce s-a întâmplat, de fapt?
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)
PUBLICITATE
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)