„Riscul de avalanșă este de gradul 4 la altitudini de peste 1.800 de metri, fiind modificat în creștere. La altitudini de sub 1.800 de metri, riscul de avalanșă este de gradul 2”, a precizat Sănduloiu, potrivit Agerpres.
Conform scalei europene de risc de avalanșă, în cazul gradului 4 de risc, mare, stratul de zăpadă este puțin stabilizat pe numeroase pante suficient de înclinate, declanșarea fiind probabilă chiar și printr-o slabă supraîncărcare. În cazul gradului 2 de risc, moderat, declanșările de avalanșe sunt posibile mai ales din cauza supraîncărcării cu schiori sau turiști, dar nu sunt așteptate declanșări spontane de avalanșe de mare amploare.
Potrivit unui comunicat al SPJS Argeș, toate traseele montane din județ care se află la altitudini superioare celei de 1.500 de metri rămân închise, din cauza unuo risc a avalanșă în Făgăraș.
Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.
„În afara echipamentului obligatoriu iarna, constând în încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari și piolet, trebuie să existe în permanență în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Chiar și în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turiștii să aibă încălțări și îmbrăcăminte de iarnă și o lanternă, pentru situațiile în care sunt nevoiți să se deplaseze pe jos. Nu se recomandă parcarea mașinilor la baza pantelor mari, fără pădure, încărcate cu zăpadă. În această perioadă este necesară o prudență mărită, pentru a evita situațiile nedorite”, se arată în comunicatul SPJS Argeș.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro