Infertilitatea, alaturi de stres, SIDA, cancer si alte boli, face parte din suferintele lumii moderne. Reproducerea asistata vine in ajutorul cuplurilor nefertile, implinindu-le visul de a fi parinti, potrivit statisticilor 30% din cuplurile din Romania avand probleme in acest sens. Problema tinde insa sa devina de domeniul trecutului.
La cele mai importante clinici din tara unde se fac astfel de interventii, Timisoara si Bucuresti, in zece ani de zile au venit pe lume peste 800 de copii. Trei dintre acestia, nascuti la Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, sunt sanatosi tun, au implinit sapte ani si zburda cat e ziua de lunga in curtea parintilor, din comuna Ulmeni, judetul Calarasi.
In ultimii 25 de ani procrearea medicala asistata a cunoscut o dezvoltare continua, de la nasterea primului copil conceput artificial tehnica raspandindu-se si la ora actuala pe plan mondial de ea beneficiind sute de mii de cupluri infertile. Primul copil din lume conceput in afara corpului uman a fost nascut in Anglia, in anul 1978, sub indrumarea doctorului R.G Edwards. Metoda, cunoscuta acum sub numele de FIV, se extinde rapid in lume.
In Romania primul caz de tripleti nascuti in urma procedeului de fertilizare in vitro s-a petrecut in anul 1999, la spitalul Sf. Pantelimon din Capitala. Nela Ion a adus pe lume doua fetite si un baietel. Alina, Lucian si Andreea. Procedura a fost finalizata cu succes, iar femeia si-a vazut astfel visul implinit. Era in sfarsit mama, i se indeplinise astfel o dorinta mai apriga decat orice pe lumea asta, ceea ce pana in acel an parea un lucru imposibil se materializase cu ajutorul echipei de medici, un pumn de oameni care au facut toate eforturile omeneste posibile pentru a lumina viata familiei. Timpul a trecut, copiii au crescut, au fost la gradinita, iar acum sunt la scoala, in clasa a doua.
I-am gasit pe Andreea, Lucian, Alina in curtea mare a gospodariei familiei Ion, din comuna Ulmeni, judetul Calarasi. Trei pui de om ce umplu de viata batatura, alearga de colo-colo, chicotesc, se imping unul pe celalalt la tot felul de giumbuslucuri, se joaca zi lumina. ”Cred ca e greu cu unul singur, cu doi trebuie sa fie teribil. Va dati seama ce patesc eu cu ei, ca nu stau locului nici macar o singura secunda”, spune zambind Nela. Este intrerupta pentru cateva secunde de un chiot prelung. Lucian si Alina incearca sa o convinga pe Andreea sa nu mai chinuie cateaua, care se zbate ca din toate puterile in bratele micutei. ”Mama, mama, sa o lase in pace, uite, uite cum latra si cum plange. Las-o jos, las-o jos”, se agita fratiorii topaind de colo-colo. ”Asa sunt toata ziua, sunt ca argintul viu”, explica mama, privind cu dragoste la micuti.
Femeia sta pe scaun in curte si-i urmareste cu privirea. Incearca sa mai povesteasca, sa-i mai domoleasca, dar se opreste brusc si incearca sa aduca discutia spre o latura mai sobra. ”Ne este greu, tare greu. De la zi la zi stam si ne intrebam cum o sa ne descurcam. Noi nu avem asa mari posibilitati si mi se rupe sufletul cand ma gandesc la ei, ca poate si-ar dori si ei una-alta, dar nu am de unde. Incepe acum scoala si trebuie sa le cumparam rechizite si toate cele de trebuinta, dar posibilitatile noastre sunt limitate. Ma doare cand se intorc acasa si ne povestesc despre ce au ceilalti copii, stiti cum e, vad la unul, vad la altul si cer si ei. Cum sa le explici ca ei nu pot avea ceea ce vad la alti copii? Cum?”, se intreaba mama.
Dupa o perioada lunga de timp in care a fost nevoita sa stea acasa pentru a avea grija de cei trei ingerasi, Nela a reusit sa se angajeze la o firma din zona. Sotul sau, mecanic la o fosta ferma de porci, abia aduce in casa echivalentul a 100 de euro. ”Cei de la primarie au spus ca nu ne pot ajuta, am facut dosarul pentru a primi ajutor social, au venit acasa sa faca ancheta, dar au plecat repede, fara sa rezolve nimic. Cica avem vaca, televizor si covor si de aceea nu putem primi ajutor de la stat”, explica cu tristete femeia. ”De cand s-au nascut cei mici doar de cateva ori am primit ajutor de la Directia pentru Protectia Copilului, cateva cutii cu lapte si niste hainute.
Imi aduc aminte ca atunci cand am venit cu ei acasa, imediat dupa ce am iesit din spital, au dat cu totii navala la noi in gospodarie, erau ingrijorati ca nu putem sa-i crestem. Acum nu mai trece nimeni pe aici sa vada cum ne descurcam, ne-au uitat cu totul”.
Cu toate acestea, femeia e optimista, este convinsa ca va veni si soarele pe ulita lor, nu stie cu exactitate cand, dar spune ca orice problema s-ar ivi in viata de zi cu zi, imaginea celor trei copii care se zbenguiesc de mama focului in curte ii da mai multa putere decat orice. ”Nici la scoala nu sunt prea cuminti, sunt in aceeasi clasa, iar invatatoarea a trebuit sa-i puna in banci separate. S-au luat la bataie prin clasa, iar asta a fost singura solutie”, mai povesteste mama. ”Mie-mi place la scoala”, intervine in discutie Lucian. ”Am invatat sa scriu si sa citesc deja, abecedarul ala este o nebunie”, spune extaziat micutul.
Fertilizarea in vitro poate fi considerata o procedura destul de scumpa, in functie de clinica, tarifele variind intre 2.000 si 2.500 de euro. Indiferent de metoda pentru care se opteaza (FIV sau ICSI), preturile mentionate mai sus nu acopera costurile medicatiei (aceasta se procura separat, la indicatia medicului curant iar pretul variaza in functie de tratamentul recomandat, timpul de efectuare al respectivului tratament etc) si nici ale analizelor efectuate premergator inscrierii in procedura.
Rata de succes: doar 35 la suta
Pe plan medical exista doua tipuri de proceduri de fertilizare in vitro ce se pot efectua si in centrele din Romania: FIV (fertilizare in vitro) si ICSI (injectarea intracitoplasmica a spermatozoidului). Ambele procedee fac parte, de fapt, dintr-un capitol mai mare, numit Reproducerea Umana Asistata. Atunci cand toate celelalte metode clasice nu mai pot fi aplicate, FIV este ultima solutie pentru femeia sterila. De obicei femeile care recurg la FIV sunt cele cu o sterilitate indelungata sau cele care au suferit sau sufera de unele boli severe ale aparatului genital.
De departe, cea mai des uzitata este metoda FIV. Concret, inseamna crearea omului in afara corpului uman. Se folosesc spermatozoizi din sperma congelata a barbatului (foto 1), iar dupa tratamente hormonale (foto 2) se recolteaza si ovulul femeii si se efectueaza intalnirea lor in laborator, mai exact in eprubeta (foto 3).
Acolo se formeaza embrionul, care este transferat la mama purtatoare in 72 ore de la conceptie (foto 4).
Fertilizarea nu intervine in complexul genetic al copilului, astfel ca intre fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii, fapt ce poate fi usor constatat la orice analiza ecograf (foto 5).
Rata de succes a procedeului este dependenta de cauzele care determina sterilitatea. Un alt factor important e varsta pacientei. In lumea intreaga se considera ca rata de reusita per embriotransfer este de 25%-35%. La unele loturi de paciente s-a ajuns la o rata de reusita de chiar 50%.
Cea mai in varsta femeie din Romania care a devenit mama in urma unei fertilizari in vitro este totodata si detinatoarea recordului mondial in domeniu. La 67 de ani, Adriana Iliescu a adus-o pe lume, la inceputul anului trecut, la maternitatea ”Panait Sirbu” din Bucuresti, pe Eliza Maria. Fetita are acum un an si jumatate, e frumoasa si sanatoasa si ii umple mamei sufletul de bucurie.
Cea mai in varsta femeie din Romania care a devenit mama in urma unei fertilizari in vitro este totodata si detinatoarea recordului mondial in domeniu. La 67 de ani, Adriana Iliescu a adus-o pe lume, la inceputul anului trecut, la maternitatea ”Panait Sirbu” din Bucuresti, pe Eliza Maria. Fetita are acum un an si jumatate, e frumoasa si sanatoasa si ii umple mamei sufletul de bucurie.
Daniel, primul copil roman nascut prin fertilizare in vitro, are 10 ani
Primul copil roman adus pe lume in urma procedeului de fertilizare in vitro s-a nascut la Timisoara. Pe 20 mai 1995, doctorul Ioan Munteanu inaugureaza oficial Centrul de Fertilizare in Vitro din Timisoara, primul din Romania. In 1996, Ioan Munteanu incearca si reuseste prima operatie de fertilizare in vitro din Romania. Primul copil nascut prin metoda conceperii in vitro este Daniel Ioan, care in februarie anul acesta a implinit 10 ani. ”Copilul s-a dezvoltat absolut normal, nu s-au inregistrat probleme deosebite nici in timpul sarcinii, nici dupa. Acum are 10 ani, este o mandrete de baiat, ii place foarte mult limba engleza si este printre primii din clasa lui. Ne vedem in fiecare an pe data de 6 februarie, de ziua lui, eu sunt si nasul lui”, ne-a declarat cu mandrie profesorul Ioan Munteanu.