Acest lucru este vital deoarece sistemul de operare Windows se găsește pe mai bine de 90% din laptopurile sau calculatoarele de birou din întreaga lume, iar mare parte dintre acestea vin cu Windows 10 preinstalat, inclusiv în țara noastră. Prea mari alternative la Windows nu există în afară de Mac OS de la Apple sau diverse versiuni de Linux, însă acestea au o popularitate scăzută și nu sunt accesibile utilizatorilor simpli.

Verificarea vine în contextul în care autoritățile de profil din Olanda și Franța au decretat deja că Microsoft colectează ilegal date personale de la utilizatorii sistemului de operare în cauză și au cerut stoparea oricărei activități de acest fel. Gigantul software este pasibil de amenzi în cazul în care nu se conformează.

Ce au descoperit autoritățile din Olanda

În fapt, autoritățile din Olanda au descoperit că Microsoft colectează linkurile fiecărui site accesat cu ajutorul browserului Microsoft Edge, dar și date precum aplicațiile folosite și durata utilizării acestora sau ce scriu utilizatorii cu stylus-ul pe ecran.

DPA – instituția de profil din Olanda – arătat că Microsoft nu informează în mod clar ce fel de informații preia de la clienții săi și în ce scop mai exact.

Din această cauză, olandezii consideră că acordul pe care Microsoft îl primește din partea utilizatorilor pentru colectarea datelor nu este valid.

”Telemetrie totală”

Microsoft colectează date despre utilizatori în două moduri: unul de bază și un altul numit ”telemetrie totală”. Pe lângă datele privind erorile de sistem, folosite pentru îmbunătățirea serviciului și diverse reparații, Microsoft colectează și date despre utilizatori pentru îmbunătățirea reclamelor și promoțiilor pe care le afișează utilizatorilor.

Alte informații sunt partajate cu terți, de regulă agenții de publicitate. În termenii de folosire a licenței, faimosul EULA, Microsoft nu spune exact ce fel de date strânge și cu cine le împarte.

În altă parte, pe propriul site, Microsoft detaliază politica sa privind viața privată. Aici Microsoft recunoaște că aceasta colectează inclusiv conținutul email-urilor de pe Outlook, dar și contactele, relațiile personale, locația exactă, ce acțiuni/companii urmărești pe bursă, dar și parolele tale sau informațiile privind cardurile.

De altfel, Wilbert Tomesen – vicepreședinte al DPA – afirmă că ”Microsoft te urmărește pas cu pas” și că obține în mod ”intruziv” un profil personal al celor care folosesc Windows 10.

Nu poți opri colectarea de date, deși legea românească îți permite

Mai mult, nu există opțiuni pentru oprirea totală a acestui flux de date, iar Microsoft setează la început colectarea pe modul ”telemetrie totală”. Adică strânge din start informații foarte multe despre utilizatori. Numai în cazul în care utilizatorii vor să restrângă colectarea de date pot dezactiva anumite setări ale Microsoft, dar niciodată nu pot opri total colectarea de informații.

Însă legea 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date specifică în mod clar că românii se pot opune colectării de date. Astfel, articolul 15 din lege spune așa:

”Art. 15: Dreptul de opoziţie
(1)Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, din motive întemeiate şi legitime legate de situaţia sa particulară, ca date care o vizează să facă obiectul unei prelucrări, cu excepţia cazurilor în care există dispoziţii legale contrare. În caz de opoziţie justificată prelucrarea nu mai poate viza datele în cauză.

(2)Persoana vizată are dreptul de a se opune în orice moment, în mod gratuit şi fără nici o justificare, ca datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct, în numele operatorului sau al unui terţ, sau să fie dezvăluite unor terţi într-un asemenea scop.

(3)În vederea exercitării drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) persoana vizată va înainta operatorului o cerere întocmită în formă scrisă, datată şi semnată. În cerere solicitantul poate arăta dacă doreşte ca informaţiile să îi fie comunicate la o anumită adresă, care poate fi şi de poştă electronică, sau printr-un serviciu de corespondenţă care să asigure că predarea i se va face numai personal.

(4)Operatorul este obligat să comunice persoanei vizate măsurile luate în temeiul alin. (1) sau (2), precum şi, dacă este cazul, numele terţului căruia i-au fost dezvăluite datele cu caracter personal referitoare la persoana vizată, în termen de 15 zile de la data primirii cererii, cu respectarea eventualei opţiuni a solicitantului exprimate potrivit alin. (3)”.

Microsoft a schimbat setările

În fine, autoritățile din Olanda au mai descoperit că utilizatorii care au instalat o versiune nouă a Windows 10, numită Creators Update, s-au trezit că Microsoft le-a schimbat setările privind intimitatea și s-a pus din nou pe colectat date cu toptanul. Concomitent, utilizatorii nu au niciun control asupra datelor lor care sunt colectate de gigantul software după ce acestea ajung pe serverele companiei.

Ce spun autoritățile române despre asta

Libertatea a întrebat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal ce crede despre descoperirile făcute de către autoritatea de profil din Olanda și dacă consideră că Microsoft a informat corect utilizatorii români, dacă a obținut conform legii acordul acestora și dacă aceasta consideră legal faptul că utilizatorii nu se pot sustrage de la colectarea de date în Windows 10.

Aceasta face trimitere la mai multe articole din legea 677/2001, dar recunoaște și faptul că ANSPDCP a demarat o analiză privind colectarea de date făcută de companie.

”Referitor la situația expusă de dumneavoastră, vă informăm că aceasta a fost reținută în vederea analizării și exercitării competențelor legale ale Autorității”, se arată în răspunsul primit.

Acesta este semnat de către Alina Săvoiu, șeful biroului juridic și de comunicare al autorității însărcinate cu protecția datelor.

Mai jos se găsesc atât răspunsul întreg al ANSPDCP, cât și legea 677/2001 privind protecția datelor personale.

Ce spune Microsoft

Libertatea a întrebat Microsoft care este poziția companiei în acest caz și dacă consideră că respectă legislația în vigoare. Iată răspunsul companiei.

”Nu avem nicio informație privitoare la o anchetă a autorității pentru protecția datelor din România.
Anul acesta am lansat un nou tabloul de bord pentru confidențialitate și noi caracteristici de confidențialitate pentru a oferi alegeri clare clienților noștri și instrumente ușor de folosit în Windows 10. Săptămâna trecută, am introdus noi îmbunătățiri în ceea ce privește confidențialitatea ca parte a actualizării Fall Creators Update”, au declarat reprezentanții companiei pentru Libertatea.

Legat de situația din Olanda, Microsoft susține că respectă pe deplin legea.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) despre Microsoft… by phradamon on Scribd

Legea 677 Din 2001 Privind Protectia Datelor Personale by phradamon on Scribd

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
Playtech.ro
BOMBĂ! Informații ȘOC cu tulpina Omicron. Ce impact are asupra persoanelor vaccinate, de fapt
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Observatornews.ro
"Șase, șase e poliția! Iară' bate-n ușă să mă ia". Manele, dans și chiuituri pe mașina de poliție, în Vrancea
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!