Rusia este acuzată că a avariat accidental avionul cu o rachetă antiaeriană și apoi a refuzat să îi permită să efectueze o aterizare de urgență. L-a trimis în Kazahstan, în speranța că se va prăbuși peste Marea Caspică și nu vor exista supraviețuitori.
Avionul călătorea de la Baku (Azerbaidjan) la Groznîi. Potrivit supraviețuitorilor, exploziile au avut loc, după mai multe încercări eșuate de aterizare. Apoi avionul a dispărut de pe radar și a reapărut la Aktau, în Kazahstan, unde s-a prăbușit.
Sursa: NEXTA
Două surse guvernamentale au confirmat Euronews că prăbușirea nu a fost un accident. O rachetă sol-aer rusă ar fi responsabilă pentru prăbușire.
Solicitările de aterizare de urgență ale piloților au fost respinse, iar echipajul a fost instruit să continue să zboare.
Groznîi, capitala Republicii Cecenia, era atacată de Ucraina cu drone în momentul incidentului. De aceea, apărarea aeriană rusă a fost activă și, aparent, a confundat aeronava care trecea cu un UAV ucrainean.
Portalul de știri Caliber din Azerbaidjan dezvăluie noi detalii: „Autoritățile ruse au încercat să acopere bombardarea accidentală a avionului de către propria apărare aeriană. Motivul acțiunilor lor a fost să prăbușească avionul deasupra Mării Caspice și să-l lase să se scufunde, ca să scape de toți martorii”.
Sursa: X
Aterizarea a fost refuzată de mai multe aeroporturi rusești. De asemenea, Rusia „a paralizat complet sistemele de comunicații ale avionului prin utilizarea sistemelor de război electronic”.
În schimb, piloții au primit instrucțiuni să se îndrepte spre aeroportul Aktau (Kazahstan).
Distanța dintre Groznîi și orașul-port Aktau este de aproximativ 450 de kilometri. Avionul ar fi trebuit să parcurgă aproximativ 300 de kilometri peste Marea Caspică.
Pentru partea azeră care participă la anchetă, situația este „absolut evidentă”. Baku se așteaptă ca partea rusă să admită că a doborât aeronava azeră, să transmisă scuze oficiale și să efectueze o anchetă „cu drepturi depline, în urma căreia toți responsabilii să fie trași la răspundere”.
Daunele vizibile sunt foarte atipice pentru un accident normal, spune, pe de altă parte, expertul militar Fabian Hinz de la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS)
Nu este surprinzător faptul că aeronava nu a fost distrusă imediat de racheta antiaeriană. Există cazuri cunoscute în care rachetele cu focoase mai mici au avariat aeronavele, uneori grav, dar nu le-au prăbușit imediat.
N.Cata • 27.12.2024, 23:14
Paliakov nume de Roman suveranist, nu vreti voi sa construim un zid mare la graniata Rusiei si promitem solemn ca nu va deranjam, sa luati si 15% din romanachi' cu drept de vot la voi acolo si sa fiti suverani, tirani, extremisti sau liberi impreuna cu cine va vrea?!
Anghel2023 • 27.12.2024, 18:19
Ok a fost doborat din greseala de o racheta sol-aer in timpul unui atac al Ukrainei...in conditiile astea era de asteptat ca o astfel de greseala sa se intample....intrebarea mai importanta este DE CE mai zboara avioanele intr-o zona aflata in conflict ? Rusia ar trebuii sa suspende toate zborurile daca nu au facut-o si la fel si celelalte tari...orice zbor catre Rusia sa fie anulat tocmai ca sa nu se intample asa tragedii. Greseala este de ambele parti.
Monseur • 27.12.2024, 09:45
Asta e cand te faci frate cu dracu' nu numai pana treci puntea, ci ca mod de viata. Dracu' te tradeaza la fiecare pas.