Nici unul dintre procesele de abuz al autorităților sau de corupție de după „Colectiv” nu a ajuns la o sentință finală. E ceea ce Libertatea urmărește de multă vreme, expunând termen după termen. Au trecut 186 de termene, în cinci dintre procese. Fără un verdict definitiv.
Și e ceea ce The New York Times scrie în numărul din 20 aprilie al ediției sale internaționale.
Ziarul american amintește și de cei 20 de morți din incendiile petrecute în pandemia Covid. Regizorul Alexander Nanau, care apare în fotografia de pe pagina întâi a cotidianului american, realizată în București, spune că schimbarea stă în puterea generației tinere, „oameni pe care i-am întâlnit în cinematograf la proiecții, peste tot în țară”. Din cauza pandemiei, filmul său, „Colectiv”, poate fi văzut acum în România doar pe HBO GO.
Dublu nominalizat, filmul nu este printre primii favoriții vehiculați ai Galei Oscar , nici la categoria de film documentar, nici la cea de film internațional, dar a continuat să adune elogii ale publicului și presei din toată lumea.
Ce spune Folha de São Paulo
Cel mai influent ziar din Brazilia, Folha de São Paulo, cotidian fondat în 1921, a scris recent un ampu articol despre „cum ziarul sportiv Gazeta Sporturilor a dezvăluit cel mai mare scandal al sănătății publice din România”. În contextul modelului populist al președintelui brazilian Bolsonaro, Folha de São Paulo a vrut să știe care este, în percepția ziariștilor români din filmul „Colectiv”, riscul major al societăților în care trăim.
„Când am fost ca jurnalist în 2016 la Olimpiada de la Rio am vizitat, la Petropolis, casa unde a murit Stefan Zweig, scriitorul interbelic foarte cunoscut în Europa și în România. De acolo, el a trimis manuscrisul ultimei sale cărți, legate de soarta Europei. În ea scria cum populismul și discursul urii au fost permise, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, de neimplicarea celor care puteau face ceva. Pentru Zweig, genocidul începea prin neimplicarea împotriva violenței de limbaj, a minciunilor, a populismului”, a spus Cătălin Tolontan în dialogul cu Folhia de S. Paulo.
Citiți cele două episoade ale reportajului despre locurile din Brazilia în care a trăit scriitorul austriac Stefan Zweig:
EUROPA UITATĂ – STEFAN ZWEIG ÎN BRAZILIA (I)
EUROPA UITATĂ – DRUMUL SPRE PETROPOLIS (II)
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro