Platforma creată de Beijing pentru a construi relații cu 17 state central și est-europene s-a arătat doar parțial funcțională marți, când jumătate dintre liderii UE invitați în acest club au ales să nu apară la un summit online găzduit de președintele Xi Jinping, scrie Politico.
A fost un eșec diplomatic usturător pentru Xi, care avea o strategie de tip ”dezbină și cucerește”, plănuind să ofere o dublare a importurilor de alimente din statele est-europene în următorii cinci ani.
Toate cele cinci țări care au decis să ofere un răspuns diplomatic evident Chinei, trimițând la summit miniștri din guvern, în locul președintelui sau al premierului, sunt state membre UE – Bulgaria, România, Slovenia, Estonia, Lituania și Letonia.
Asta deși, cu doar o zi înainte de eveniment, diplomații chinezi puneau presiune pe capitalele europene pentru a trimite oficiali la un nivel mai înalt, potrivit unui diplomat din una dintre aceste șase țări, citat de Politico.
”Chinezii cred că nu le arătăm respect”, a declarat un diplomat european, sub protecția anonimatului. ”Este și o surpriză pentru Beijing, din moment ce cele 27 de state UE au adoptat în mod unanim pactul de investiții (cu China)”, a adăugat diplomatul, citat de Politico.
România l-a delegat ca participant pe ministrul economiei, Claudiu Năsui.
”Am fost desemnat de premier să particip la acest eveniment. Au participat premieri și președinți. A fost o decizie politică pentru poziționarea noastră față de China. Participarea mea la eveniment a venit pentru că există o componentă economică. Au fost discuții de principiu”, a declarat ministrul Claudiu Năsui pentru G4Media.ro.
Formatul 17+1 lansat de China în 2012 și materializat printr-un prim summit desfășurat la Budapesta are ca scop creșterea relațiilor politice și economice ale Beijingului în regiunea central și est-europeană.
Unul dintre obiectivele formatului este proiect ”Belt and Road Initiative”, prin care China împrumută statele cu sumele necesare pentru construirea de infrastructură rutieră. Proiectele respective trebuie ulterior realizate cu companii chineze, cu bani împrumutați din China.
România a adoptat în mandatul președintelui Iohannis o atitudine rece față de China, mai cu seamă după semnarea la Washington a unui memorandum cu ex-președintele Donald Trump prin care Bucureștiul se angajează să își construiască rețeaua 5G cu parteneri din NATO.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!