Cele două instituții au anunțat mai multe proiecte comune, iar unul dintre acestea este legat de informarea rapidă și corectă a cumpărătorilor de autovehicule la mâna a doua.
”Practic, printr-un SMS transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiențe avute în timp ale acestuia, precum și informații generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul.
Piața auto second hand din România a fost în ultimii ani subiectul unor dezbateri aprinse cu privire la falsificarea sau ascunderea unor informații relevante asupra uzurii sau stării tehnice a unui autovehicul.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, în limitele furnizării unor informații care se supun reglementărilor de protecție a datelor, va sprijini acest proiect prin transmiterea de informații privind cazierul de daune al fiecărui autovehicul pentru care a fost deschis vreun dosar de daună”, se arată în comunicatul instituției.
ITP-ul se suspendă după accident
Un alt proiect prevede efectuarea de inspecții tehnice de siguranță pentru mașinile implicate în accidente. Dacă sistemele de siguranță ale mașinilor sunt avarariate, atunci ITP-ul se suspendă. După reparația autoturismului și verificare, ITP-ul reintră în valabilitate.
Constatatori independenți
Celălalt proiect se referă la constituirea corpului constatarorilor independenți. ”Acest proiect vine în completarea Normei RCA și va presupune liberalizarea acestei meserii, asigurându-se condițiile de independență, pregătire profesională și răspundere a viitorilor constatatori de daună. În următoarele luni va începe dezbaterea pe acest subiect, urmând ca în trimestrul trei al acestui an proiectul să devină funcțional”, arată instituția.
Protecția consumatorilor
“Șoferii din România, consumatori de produse de asigurări, trebuie sprijiniți, informați și protejați de către ASF și RAR. Implementarea acestor proiecte ambițioase devine din acest moment prioritatea numărul unu atât pentru sectorul de protecție a consumatorilor din ASF, cât și pentru Registrul Auto Român. Vom prezenta periodic buletine informative cu privire la stadiul de implementare a acestor proiecte. Avem încredere că împreună vom însănătoși cele două piețe conexe care trebuie să se adapteze nevoilor consumatorilor”, a declarat Ovidiu Wlassopol, prim-vicepreședinte ASF, responsabil cu sectorul asigurărilor.