Romeo Nicolae Kulcsar lucrează de patru ani în Danemarca, iar la sfârșitul anului trecut a venit să își revadă părinții, la Tășnad, în județul Satu Mare. La scurt timp a aflat că Anett Marcuș, o tânără în vârstă de 24 de ani, din Chereușa, același județ, are ciroză hepatică autoimună și, fără să stea pe gânduri, s-a oferit să îi doneze o porțiune din ficat.
Nu știa dacă grupele lor de sânge sunt compatibile și dacă poate să fie donator, a mers la spital și a trecut prin toate testele necesare. Veștile bune nu au întârziat, tânărul a aflat că poate să doneze o porțiune din ficat și în 17 ianuarie a fost făcut transplantul, la Institutul Clinic Fundeni. Operația a fost o reușită, iar Romeo și Anett sunt acum bine.
La aproape o săptămână de la operație, Romeo se simte foarte bine, merge, mănâncă și se plimbă. Știe că în câteva săptămâni totul o să revină la normal.
”Această operație m-a întărit foarte mult pe mine, ca om, și mi-a dat o foarte mare forță să trec peste alte probleme. Am zis că dacă trec cu bine peste asta, alte probleme se vor rezolva mult mai ușor”, povestește Romeo Kulcsar.
Pentru Anett, vestea a fost ca o minune. Era foarte stresată, mai ales că starea ei se agravase. ”Nici măcar când am fost programați pentru transplant, nu i-a venit să creadă că am venit eu să-i dau ei ficat”, spune Romeo.
Tânărul mai spune că nu a stat nicio clipă pe gânduri când a fost vorba să o ajute pe Anett, pentru și-a dorit o schimbare în viață, a vrut să facă ceva, să simtă că a intrat în viață, să nu mai trăiască ”în atmosfera de adolescent”, în care totul îi părea prea simplu. Decizia de a o ajuta pe Anett reprezintă pentru Romeo ”un pas făcut spre maturitate”.
Romeo o știa pe Anett de când era în liceu, dar tinerii erau în grupuri diferite, iar ea era retrasă, poate din cauza bolii. Mai mult, tot căutând cei doi tineri prin arborele genealogic, au ajuns la concluzia că ar putea fi chiar veri îndepărtați.
Când a aflat că Anett are ciroză hepatică imună, Romeo le-a zis părinților că ar vrea să o ajute și să îi doneze o porțiune de ficat. Inițial, părinții nu l-au crezut, dar când Romeo a venit cu analizele acasă, semn că decizia fusese luată, familia l-a încurajat și i-a spus că face o faptă bună, mai ales că mama și bunica lui sunt femei foarte credincioase.
Romeo consideră că gestul lui a fost, așa cum i-au zis mama și bunica, ”o faptă bună”. ”Când vrei să faci o faptă bună, pur și simplu o faci!”, spune tânărul.
El îi sfătuiește pe cei care pot face fapte bune să nu stea pe gânduri, pentru că în România sunt doctori foarte buni. ”Avem doctori experimentați, doctori foarte buni. Tot ceea avem nevoie este gândul la Dumnezeu și încrederea în doctori”, spune Romeo Kulcsar.
Românul din Danemarca și-a luat concediu pentru o lună, dar l-a prelungit ca să facă această operație. Angajatorii danezi l-au înțeles și nu-și face griji că și-ar putea pierde locul de muncă, pentru că se simte sigur pe ceea ce face și a primit promisiuni că va fi reprimit la serviciu.
Romeo spune că îi place Danemarca și vrea să se întoarcă acolo, pentru că este o țară mai echilibrată financiar decât România.
REPORTAJ/ „Zuckerberg de România” are sutană și ambiții mari: „tecunosc.ro”, reţeaua de socializare care vrea să „bată” Facebook-ul