Cele două noi tipuri de drone, pe care Rusia le-a folosit în cinci atacuri aeriene în ultimele două-trei săptămâni, inclusiv în loviturile nocturne de joi, sunt produse din materiale precum spumă poliuretanică şi placaj, a explicat oficialul ucrainean pentru Reuters.
Unul dintre noile tipuri de dronă transportă o cameră foto şi are o cartelă SIM de telefon mobil ucrainean pentru a trimite imaginile înapoi către armata rusă.
„Ele identifică unde sunt poziţionate grupurile noastre mobile, unde sunt mitralierele care le pot distruge. Ei încearcă să obţină o imagine a locului în care se află toate mijloacele din apărarea noastră aeriană”, a declarat Andrii Cerniak, purtător de cuvânt al Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.
Aceste detalii – nedezvăluite până acum – sunt încă o dovadă a faptului că Rusia încearcă să îşi adapteze tacticile şi să încerce noi tehnologii pentru a obţine un avantaj în timpul atacurilor zilnice cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, notează Reuters.
Dronele de atac Shahed de concepţie iraniană, care zboară spre ţintă şi detonează la impact, au devenit un element de bază al atacurilor aeriene ruseşti de când au început să fie utilizate încă din primul an al invaziei la scară largă, în 2022.
Ucraina, care a făcut apel la Occident să furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a respinge atacurile aeriene ruseşti asupra instalaţiilor sale energetice, care au sporit începând din martie, încearcă din răsputeri să ascundă locaţiile sistemelor sale de apărare aeriană.
Dronele-momeală
Noile drone ruseşti cu camere de luat vederi nu transportă explozibili, dar seamănă foarte mult cu dronele Shahed obişnuite şi zboară în grupuri, a explicat Cerniak.
Al doilea tip nou de dronă nu conţine încărcătură explozivă – sau conţine doar una mică – şi este utilizată ca momeală, a adăugat el.
Cerniak spune că noile drone costă probabil doar 10.000 de dolari fiecare, în ciuda razei lor lungi de acţiune, ceea ce le face mult mai ieftine de produs decât rachetele de apărare aeriană. De asemenea, aceste drone pot zbura la o altitudine de 1.000 metri, ceea ce le scoate din raza de acţiune a mitralierelor şi a puştilor automate.
Invazia rusă din Ucraina servește ca teren de testare pentru tehnologia războiului cu drone, ambele părţi folosind intens drone de atac şi de recunoaştere pe câmpul de luptă. Kievul a investit în producţia internă de drone pentru a reduce decalajul dintre capacităţile sale de atac şi cele ale Moscovei, organizând atacuri cu drone cu rază lungă de acţiune asupra unor obiective ruseşti, inclusiv rafinării de petrol.
Rusia susţine că atacurile sale aeriene cu rază lungă de acţiune sunt folosite pentru a reduce capacitățile militare ale Ucrainei. De cealaltă parte, Ucraina afirmă că rușii vizează de regulă clădiri civile şi instalaţii energetice civile.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!