FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a anunțat pe 30 martie că l-a reținut pe Gershkovich în orașul Ekaterinburg din Urali și că a deschis un dosar de spionaj împotriva tânărului de 31 de ani pentru că a colectat informații despre complexul industrial militar al țării care ar reprezenta secrete de stat.
„Gershkovich a fost inculpat”, a declarat o sursă citată de Interfax.
TASS a precizat că anchetatorii FSB l-au acuzat în mod oficial pe Gershkovich de spionaj în interesul Statelor Unite, dar că jurnalistul de la Wall Street Journal a negat acuzația.
„El a negat categoric toate acuzațiile și a spus că a fost implicat în activități jurnalistice în Rusia”, a scris, TASS citând o sursă a cărei identitate nu a fost divulgată.
Sursa TASS a refuzat să facă alte comentarii, invocând caracterul clasificat al cazului.
Gershkovich este primul jurnalist american reținut în Rusia sub acuzația de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece încoace.
Wall Street Journal a negat că Gershkovich ar fi spionat și a cerut eliberarea imediată a „reporterului său de încredere și dedicat”. WSJ susține că arestarea acestuia este „un afront violent la adresa presei libere și ar trebui să stârnească indignarea tuturor oamenilor și guvernelor libere din întreaga lume”. De asemenea, publicația americană a cerut expulzarea ambasadorului rus din SUA după arestarea jurnalistului.
Kremlinul a afirmat că Gershkovich a făcut spionaj „sub acoperirea” jurnalismului. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a transmis Statelor Unite că Gershkovich a fost prins în flagrant în timp ce încerca să obțină secrete de stat și a cerut Washingtonului să nu „politizeze” acest caz.
Statele Unite au îndemnat Rusia să îl elibereze pe Gershkovich și au calificat drept ridicole acuzațiile de spionaj. Președintele SUA, Joe Biden, a cerut eliberarea reporterului.
Președintele rus Vladimir Putin nu a comentat încă în mod public acest caz.
Vorbitor fluent de limba rusă, născut din emigranți sovietici și crescut în New Jersey, Gershkovich s-a mutat la Moscova la sfârșitul anului 2017 pentru a se alătura publicației de limbă engleză The Moscow Times, iar ulterior a lucrat pentru agenția națională de presă franceză (Agence France-Presse – AFP).
Rusia a anunțat începerea „operațiunii militare speciale” din Ucraina, în februarie 2022, chiar în momentul în care Gershkovich se afla la Londra, pe punctul de a se întoarce în Rusia pentru a se alătura redacției de la Moscova a Wall Street Journal.
S-a decis ca el să locuiască la Londra, dar să călătorească frecvent în Rusia pentru reportaje, în calitate de corespondent acreditat pe lângă Ministerul rus de Externe.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina