Un val de nemulțumire a izbucnit în mediul online după ce un deputat prahovean a povestit pe Facebook cum doi elevi de clasa a șaptea ai CN ”Al.I Cuza” au fost tunși în timpul orei de dirigenție, în fața colegilor lor, totul fiind făcut în numele regulamentului școlii care le interzice băieților să aibă părul mai lung de cinci centimetri.

Elevii, nemulțumiți că unii colegi au fost tunși la școală

Consiliul Județean al Elevilor Prahova a cerut factorilor de decizie din educație să ia măsuri, considerând că ”un asemenea act punitiv, aparent educativ, nu este în spiritul demnității și al toleranței, nu respectă dreptul la opinie, nu este o decizie fundamentată pe dialog și consultare, așa cum prevăd imperativ dispozitivele din art. 3 și 4 din cadrul Legii Educației Naționale”.

În acest context, reprezentanții elevilor au cerut verificarea regulamentelor școlare, pentru a incidente asemănătoare să fie evitate în alte unități de învățământ.

”Solicităm atât conducerii unității de învățământ medierea acestui conflict, în vederea soluționării în spiritul legislației în vigoare, cât și Inspectoratului Școlar Județean o reverificare a regulamentelor școlare, astfel încât acestea să respecte drepturile elevilor si incidente asemănătoare să nu mai aibă loc în nicio unitate de învățământ din județul nostru”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean al Elevilor Prahova.

Conducerea liceului, tare pe poziții. ”Regulamentul a fost votat. Asta e democrație”

Aparent imună la criticile venite din exterior, conducerea Colegiului Național ”Al. I. Cuza” Ploiești este de acord că gestul profesoarei de a tăia din părul băieților de clasa a șaptea este unul ”incalificabil”, dar susține că totul a fost o glumă și că toți elevii s-au distrat, inclusiv cei tunși.

Rodica Popescu, directorul liceului, a declarat luni că de mai mult timp băieților cu părul lung, prins în coadă gen ”samurai”, li s-a atras atenția să se tundă, iar unii dintre ei s-au conformat.

„Consider că la momentul acesta nu ar fi drept să comentăm regulamentul școlar, pentru că el este întocmit anual și aprobat în Consilul de Administrație, la care participă toți, de la elevi la director. În regulament este prevăzută uniforma școlară și ținuta decentă a copiilor. Avem de-a face cu niște copii de clasa a șaptea care sunt în curs de formare, de constituire a personalității, de primit sfaturi din partea părintelui spiritual la nivelul instituției, care se numește dirigintele clasei. D-na dirigintă vrea ca toți copiii din clasă să respecte regulile isnittuției. A constatat că sunt copii dispuși să fie verificați. Este fals că au fost tunși. Nu au fost tunși în spațiul insituției, ci doar s-a făcut referire la ce înseamnă să fii tuns și cine face acest lucru. Doamna dirigintă, din primele noastre informații, a primit o foarfecă de la un copil și din șuvița din spate. Fără să fie bruscați, amenințați, de bună voie și într-o veselie a clasei. copiii au acceptat să li se taie un pic din păr, să demonstreze d-na dirigintă că nu e frizer, că nu știe să tundă și că ei ar trebui să se tundă la frizer. În clasă era veselie, bucurie”, susține directoarea școlii.

Aceasta insistă că atât copiii, cât și părinții află încă de la începutul anului regulamentul școlar și că sunt de acord cu acesta, iar regulamentul prevede ca băieții să fie tunși. Nici în Statutul Cadrului Didactic, și nici în Codul de Etică nu se prevede că profesorii ar avea voie să se atingă de elevi în timpuul cursurilor. Așa că, ”sigur doamna porofesorară va fi sancționată”, spune directoarea, dar nu știe ce sancțiune i se va aplica dirigintei care are 27 de ani vechime în școala unde a avut loc incidentul.

Directoarea invocă inclusiv ideea de igienă atunci cînd vine vorba despre băieții cu părul lung.

”Dacă dezbatem acest lucru, pornim de la igienă în primul rând. Dacă vreți să fiți rău voitori îmi puneți aceste întrebări, să dezbateți ce însemană părul lung la băieți”.

Directoarea colegiului mai spune că regulile „nu se schimbă în timpul jocului”.

„Noi funcționăm în baza unui regulament care a fost aprobat. Acest regulament a fost votat de o majoritate. Asta consider eu că înseamnă o democrație”, spune directoarea, întrebată dacă va propune schimbarea ragulamentului în urma acestui scandal.

Directorul liceului concluzionează că și băieții implicați ”au râs, au glumit și nu au luat situația ca pe o traumă”, dar că s-au plâns părinților din cauză că au conștientizat că, în final, vor fi nevoiți să se tundă.

„Elevul Ioniță a fost tot timpul de acord, a râs, să spunem, de ceea ce se întâmpla”

Profesoara Magdalena Vasile, cea implicată în acest scandal, susține că totul este o exagerare a presei și a parlamentarului care a făcut public incidentul. Diriginta a spus că băieții își desfac părul la oră și se joacă cu el, că nu sunt atenți și nu își iau notite.

”Cei doi copii în oră au alte preocupări: să-și așese freza, să stea de vorbă, să facă orice altceva”, susține profesoara.

În plus, profesoara acuzată a ținut să sublinieze că părul celor doi băieți măsura 14, respectiv 15 centimetri în condițiile în care regulamentul prevede că părul trebuie să fie de 5 centimetri.

”Practic, când ei au început să măsoare și au hotărât că sunt cu dimeniunile de păr mult sub ce ar trebui să fie, eu am spus, hai să spunem sub formă de glumă, dar nu era o glumă neapărat, că eu sunt profesor de matematică și nu aș ști să-i tund, să se ducă la frizer că e singurul în măsură să tundă. Eu aș fi putut evetual să-i tund cu o formă geometrică, tocmai terminasem patrulaterele. Unul din copii avea o foarfecă, pe care mi-a înmânat-o și a zis: ați putea să-i tundeți? Și am zis: categoric nu. M-am apropiat de elevul Ioniță, el a fost cel mai apropiat de mine, nu a fost în niciun fel împotriva apropierii mele de el, din partea din spate am luat între vârful degetelor o mică șuviță din care am tăiat, într-adevăr, să fie zece firișoare de păr, pe o lungime de un centimetru – centimetru jumătate. Șuviță pe care i-am pus-o pe caiet, în așa fel încît să vadă că nu a fost tuns, traumatizat, agresat. A fost tot timpul de acord, a râs, să spunem, de ceea ce se întâmpla. În niciun caz intenția mea nu a fost denigratoare la adresa copiilor”, povestește profesoara.

Ea susține că ceea ce i se pare important este că părul tăiat nu le-a schimbat cu nimic imaginea și susține că băieții nu au fost nici traumatizați, nici în pericol.

Magdalena Vasile spune că nu ar repeta gestul și consideră că e băgată ”într-un scandal mai mare decât era cazul”.

”A fost o atmosferă relaxantă și efectiv copiii au luat-o ca pe o glumă. Ce au spus mai departe părinților și ce a exagerat presa, nu știu de unde au apărut toate acele mișcări. Am martori copiii din clasă care știu ce s-a întâmplat care au spus clar că este o exagerare”, susține diriginta.

Cât despre postarea deputatului, aceasta suține că parlamentarul ”încearcă să instige la o neaplicare Regulamentului”.

”Noi toți trăim într-o societate în care regulile sunt importante. Dacă nu ne-am baza pe acest reguli probabil că am fi într-un haos,” susține diriginta.

Întrebată dacă a auzit vreodată de termenul bullying, profesoara admite că nu.

Citește și: România a fost acoperită de un nor radioactiv, iar oficialitățile au tăcut mâlc

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
PARTENERI - GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Playtech.ro
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Denisa, o fată de 17 ani, a fost găsită spânzurată în curtea bunicii din Iași. Fata venise în vizită
Observatornews.ro
Denisa, o fată de 17 ani, a fost găsită spânzurată în curtea bunicii din Iași. Fata venise în vizită
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
HOROSCOP
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
Un elev de 12 ani a murit după ce a fost bătut de colegii plătiți să îl atace. Suma incredibilă pe care au primit-o
Știrileprotv.ro
Un elev de 12 ani a murit după ce a fost bătut de colegii plătiți să îl atace. Suma incredibilă pe care au primit-o
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)