Critici pentru contractele adiționale ale CNAS
Medicul spune că noile contracte nu-i avantajează pe medicii de familie. „Din poziția de outsider, pot să-mi exprim dezamăgirea referitoare la colegii care au semnat adiționalele. Era dreptul lor, nu îi acuz, dar asta e o lipsa de solidaritate cu colegii învinși de noile prevederi fiscale. Din ianuarie eu am trecut pe minus cu bilanțul contabil”, spune doctorul care a deci să emigreze.
Medicul de familie a făcut şi câteva calcule: „Salariul minim pe economie de 1900 lei înseamna un fond de salarii de cca. 5000 ron (1900 femeia de serviciu, 2300 – 2500 asistenta / in condițiile in care NU suntem obligati sa respectam salariul pe ramura, caz in care e mult mai rau / si medicul minimum 700 lei viramente – chiar daca are venituri zero / 0 / ca PFA trebuie din 2018 sa achite obligatoriu taxe macar la valoarea salariului minim pe economie, Adăugând cca 1000 lei cheltuieli de întreținere si consumabile, puteți porni sa va calculați VENITUL BRUT începând cu cheltuieli sigure de la 6000 lei lunar. Va e bine? „
După ce a plecat din ţară, medicul susține că statul decontează prea putini bani pentru consultațiile prestate de medicii de familie. „În ţara asta sunt bani pentru toți, numai pentru noi nu… Un obiectiv ar trebui să fie punctul per capita 10 lei şi punctul per serviciu 10 lei. Punct. Nenegociabil. Dacă statul poate să dea doar 11 lei pentru o consultaţie, să existe posibilitatea de coplată din partea pacientului, pe chitanţa de 39 lei, astfel încât o consultaţie să fie măcar 50 lei. NU E MULT. E mai putin de 10 euro… în restul UE oare cum e?”, mai spune medicul de familie.
Citeşte şi:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro