Corpul de Control al premierului a cerut redeschiderea anchetei, pentru ca o familie nu putea arde „din intamplare”. La 28 martie, Libertatea publica scrisoarea lui Vasile D. Malanciuc, un batran din Botosanita Mare (Suceava), ramas sa-si creasca nepotul orfan, parintii murind intr-un accident rutier.
Parintii, Domnica Cecilia si Gheorghe Oprea, au ars de vii, la 19 august 2000, in autoturismul lor, tamponat frontal de o autoduba condusa de Emil Raducu Manolache si ajunsa pe contrasens.
Politia nemteana si Parchetul de pe langa Judecatoria Roman nu gasisera nici o vina soferului dubei. Mai mult de doi ani, batranul s-a chinuit sa afle barem domiciliul lui, spre a se adresa justitiei. Si Politia, si Parchetul l-au tratat cu o indiferenta cinica. Prim-procurorul de la Roman, Diana Horodniceanu, i-a trimis, in 2001, un raspuns formal, in care a apreciat ca familia Oprea a pierit „fortuit” (intamplator, adica) deoarece „accidentul a intervenit in urma exploziei unei anvelope”.
Libertatea a publicat scrisoarea batranului. Intr-o Nota a Redactiei, s-a precizat ca ori anvelopa era uzata (vinovat soferul), ori avea un defect de fabricatie (vinovat, producatorul sau comerciantul). In nici un caz nu se putea vorbi de un trasnet „fortuit”. Cu o receptivitate absolut remarcabila, Victor Ponta, seful Corpului de Control al Primului-Ministru, a cerut Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau sa verifice cele semnalate. Dupa doar trei zile, redactia a fost informata ca „rezolutia initiala (a Parchetului Roman, n.n.) a fost infirmata ca nelegala si netemeinica”, dispunandu-se „inceperea urmaririi penale impotriva soferului Manolache, pentru ucidere din culpa”.
Un procuror de la Parchetul Neamt are 45 de zile spre a definitiva dosarul. Masura ne-a fost confirmata si de prim-adjunctul Procurorului general al Parchetului de pe langa CSJ, Maria Despina Mihai, care a adaugat ca se va analiza si modul in care, inspectorii au verificat la vremea respectiva, la Roman, legalitatea si temeinicia solutiilor.