Dacă se decide varianta restructurării, Dăncilă va merge în Parlament cu un Guvern de 19 ministere plus premierul.
„Încă nu ne-am hotărât dacă mergem cu remaniere sau restructurare. Noi nu am plecat de la numărul de voturi de care este nevoie, ştim că acesta este un element important dar prima dată trebuie să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere. Dacă va fi restructurare, vom merge pe 19 ministere plus premier”, a spus Dăncilă.
Decizia restructurării Guvernului ar veni în întâmpinarea cerinței lui Victor Ponta, care a zis că ar susține un Guvern condus de Viorica Dăncilă, dacă acesta va fi reformat.
Însă Ponta mai cerea și ca Dăncilă să se retragă din cursa pentru prezidențiale și să-l susțină pe Mircea Diaconu, pentru ca Pro România să susțină această guvernare.
Premierul va merge în Parlament pentru un vot de încredere pe Guvernul cu 19 ministere săptămâna viitoare, miercuri.
Paul Stănescu, liderul PSD Olt, a declarat, la finalul ședinței CEx, că este posibil ca în noul Guvern să fie și miniștri de la alte partide.
Primarul general Gabriela Firea, lider al PSD Bucureşti, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al Partidului Social Democrat, că membrii acestuia au votat în unanimitate pentru un guvern mai suplu.
„Toată lumea vrea restructurare: din 29 de ministere să fie 20”, a spus ea.
Întrebată dacă social-democraţii vor avea susţinerea majorităţii parlamentare, Gabriela Firea a replicat că prim-ministrul Viorica Dăncilă a susţinut că „va fi bine”.
„Nu avem de ce să nu credem cele afirmate de colegii noştri: preşedintele Camerei Deputaţilor, liderii de la Senat… Sunt convinsă că din moment ce s-a venit în faţa Comitetului Executiv cu această propunere de restructurare a Cabinetului, cu siguranţă există şi voturile necesare”, a spus ea
Știrea inițială:
Social-democraţii decid, luni, strategia pentru deblocarea situaţiei din Executiv, în urma ieşirii ALDE de la guvernare şi a refuzului şefului statului de a accepta remanierea şi interimatele.
Deşi Guvernul şi-a modificat componenţa politică, prin plecarea ALDE, iar Constituţia cere expres un nou vot de încredere, pentru Executiv, în Parlament, liderii PSD încă analizează oportunitatea venirii în Legislativ.
Pentru că au pierdut majoritatea, cei de la PSD negociază, cu fiecare parlamentar, un vot de susţinere. Şi nu ţin cont de un termen pentru ca Guvernul să vină cu restructrarea în Parlament, sugerând mai degrabă Opoziţiei să îşi folosească dreptul constituţional de a depune moţiune de cenzură.
Opoziţia însă nu se grăbeşte, pentru că are o singură şansă ca această moţiune să treacă.
Dăncilă, înainte de CexN al PSD: „O să încercăm să creăm o nouă majoritate”
Premierul Viorica Dăncilă a spus, la sosirea la sediul PSD din Kiseleff, că Guvernul va încerca să creeze o nouă majoritate, în Parlament.
Secretarul general al partidului, Mihai Fifor, s-a declarat optimist şi a precizat că PSD are în continuare majoritate.
„Viaţa parlamentară înseamnă negociere”, a spus el, afirmând că în şedinţa de luni seară se va decide data la care premierul va veni în faţa Parlamentului, pentru un vot de încredere.
Ciolacu: „Când prim-ministrul va găsi oportun, va veni în Parlament!”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, înainte de ledinţă, că Guvernul va veni în Parlament când premierul va considera că este oportun, menţionând că legea va fi respectată cu certitudine.
„De obicei se vine în Parlament când vom avea voturile necesare. Când vom avea voturile şi totul este ok, vom veni în Parlament la solicitarea Guvernului. Momentan, nu trece nicio moţiune. Când o să fie necesar, Guvernul o să solicite acest lucru şi o să vină la Parlament. (…) Este atributul Guvernului. Când prim-ministrul va găsi oportun, va veni în Parlament. Cu certitudine se va respecta legea”.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor
Şi liderul PSD Argeş, Şerban Valeca consideră că Opoziţia ar trebui să iniţieze mai întâi moţiunea de cenzură înainte ca noua structură a Guvernului să fie votată în Parlament, pentru a „a nu se mai scunde după deget”.
„N-ar fi mai bine să fie votul privind moţiunea de cenzură, ca să nu se mai ascundă după deget? Au anunţat-o din iulie”, a spus el, la sediul din Kiseleff.
„Va trebui să stabilim o procedură prin care Guvernul să îşi poată îndeplini atribuţiile integral, după aceea să-şi verifice în Parlament şi consistenţa sub aspectul prevederilor constituţionale”, a afirmat şi liderul de la Vaslui, Dumitru Buzatu.
Întrebat dacă ar fi recomandat ca PSD să iasă de la guvernare, Buzatu a afirmat că social-democraţii trebuie să încerce să rămână să guverneze, însă în condiţiile în care nu se mai poate pentru că nu va mai avea susţinere în Parlament, atunci puterea va trebui predată noii majorităţi. „PSD trebuie să încerce să rămână la guvernare oricât şi numai în condiţiile în care nu mai poate, este împins Executivul în afara cadrului legal, este supus moţiunii şi nu obţine voturile necesare, atunci sigur că, constituţional, puterea trebuie predată celor care reuşesc să facă o altă majoritate”, a mai afirmat vicepreşedintele PSD.