Sfaturi pentru elevi, înainte de a mânca la școală
Medicii îi sfătuiesc pe copii, ca atunci când vine vorba de alimentație, să urmeze câteva reguli simple, care îi vor ajuta să nu se îmbolnăvească. “Cel mai important pentru copii este să prevină apariția unor boli, adică să se spele pe mâini înainte de a consuma ceva. Trebuie să aibă grijă ca alimentele pe care le au de acasă să fie păstrate la o temperatură corespunzătoare, fiindcă altfel pot dezolta germeni, bacterii și microorganisme care le pot afecta sănătatea. De asemenea, trebuie să aibă grijă la locul unde mănâncă: să șteargă suprafața unde mănâncă sau să mănânce pe un șervețel”, spune dr. Mariana Vasilescu (foto), medic de familie și angajat în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 4. Este foarte important ca elevii să aibă grijă unde țin sandvișurile cu mezeluri, să fie atenți la ouă și iaurturi. Acestea din urmă pot dezolva mucegaiuri care provoacă alergii, afecțiuni respiratori și chiar afecțiuni hepatice.
Ca să nu consumați dulciuri și sucuri expirate, citiți cu atenție eticheta
Sorin Mierlea, președintele Asociației Info Cons România le-a explicat vineri elevilor de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” că e indicat să citească eticheta unui produs înainte de a-l cumpăra. “Este cel mai important să citim eticheta unui produs înainte de a-l plăti și de a-l desface. Copiii trebuie să țină minte că ingredintele sunt în ordine descrescătoare (primul e în cantitatea cea mai mare, ultimul, în cantitatea cea mai mică), să se uite la termenul de valabilitate, la modul de depozitare și, nu în ultimul rând, să ceară bonul fiscal”, explică Sorin Mierlea.
Organizația de Protecția Consumatorilor, InfoCons, are și o aplicație care poate fi descărcată din Magazin Play și App Store pe telefonul mobil. Cu ajutorul acesteia, poți scana codul de bare al produsului și vezi ce conține. De asemenea, aplicația are și un dicționar general pentru a înțelege diverși termeni care sunt trecuți ca ingrediente.
În perioada 24 noiembrie- 22 decembrie, politiști locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 împreună cu reprezentanți ai InfoCons – Asociația pentru Protecția Consumatorilor vor merge în școlile și liceele din sectorul 4, pentru a-i învăța pe copii cum să citească în mod corect informațiile de pe etichetele produselor pe care le consumă la școală, dar și în timpul liber.
Astfel, de la începutul anului și până în prezent, polițiștii locali din cadrul DGPL Sector 4 au aplicat un număr de 106 sancțiuni contravenționale cu amendă în cuatum de 1.865.000 lei agenților economici care comercializau produse cu termenele de valabilitate expirate sau care nu erau etichetate corespunzător. Astfel de verificări vor continua și în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât la ultimele controale, inspectorii au găsit dulciuri consumate în mod preponderent de către copii, expirate de mai bine de un an.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro